IJstijd

Werkstukken en spreekbeurten

Ken je de film Ice Age? Ook in Nederland waren ijstijden!

Glaciaal

In Europa waren er in de afgelopen 2,5 miljoen jaar vijf ijstijden. De laatste ijstijd vond zo'n twaalfduizend jaar geleden plaats. De ijskap reikte toen net niet tot Nederland, maar de zomers en winters waren wel ijskoud. In de winter vroor het soms wel 50 graden en ook in de zomer kon het vriezen. Zo'n periode van ijzige kou noem je ook wel een glaciaal. Een glaciaal duurde ongeveer 100.000 jaar en werd afgewisseld door een tussenperiode met een iets warmer klimaat. Zo'n tussenperiode heet een interglaciaal.

Neanderthalers

Neanderthalers waren de mensen die in de ijstijd leefden. Ze leefden in Europa tijdens de laatste twee ijstijden: het Saalien en het Weichselien. Leven in de ijstijd was zwaar. Je moest niet alleen de kou trotseren, maar je moest ook op zoek naar voedsel. Er groeiden nauwelijks planten die eetbaar waren. Daarom leefden de neanderthalers vooral van vlees. Ze jaagden bijvoorbeeld op mammoeten, een soort harige olifanten die op de Europese steppen leefden. En op sabeltandtijgers, oerneushoorns en oerherten. Al deze diersoorten uit de ijstijd zijn uitgestorven, net als de neanderthaler zelf.

Overblijfselen

In het Nederlandse landschap zijn nog natuurelementen zichtbaar die ontstaan zijn in de ijstijd. Bijvoorbeeld de Utrechtse Heuvelrug. Dit heuvelachtige gebied bestaat uit stuwwallen, die zijn ontstaan door het schuivende ijs van de een na laatste ijstijd. Ook de enorm grote zwerfkeien in het noorden van Nederland zijn van de rotsachtige bergen uit ScandinaviĆ« door het ijs meegenomen.