Inca's

Werkstukken en spreekbeurten

De Inca's waren een inheemse stam die een groot rijk hadden. Het rijk werd veroverd door de Spanjaarden. Die zagen een stad over het hoofd. Heb jij weleens van Machu Picchu gehoord?

Geschiedenis

De geschiedenis van de Inca's begint rond 1250. Het was een gewone inheemse stam die in tweehonderd jaar tijd een groot gebied veroverde. De Inca's waren goede bestuurders en heel goede krijgers, waardoor het rijk van de Inca's steeds groter werd. Ze woonden langs bijna heel de westkust van Zuid-Amerika. Hun heilige stad was Machu Picchu. Deze stad ligt in Peru.

Goden

Voor de Inca's waren goden en de koning erg belangrijk. De koning had alle macht en werd ook beschouwd als een god. Voor de goden werden speciale tempels gebouwd om ze te eren en bij speciale gelegenheden offers te brengen. En die offers? Dat waren vaak kinderen! Dat klinkt als een griezelig sprookje, maar het is toch echt waar. Het was zelfs een eer als je werd uitgekozen om geofferd te worden.

Werken voor de staat

Een groot deel van het jaar werkten de Inca's voor de staat. De Inca's waren erg handig. Ze hielpen bijvoorbeeld bij het aanleggen van kanalen en ze legden een uitgebreid wegennet aan. Ze moesten hard werken, maar hadden het niet slecht. De staat zorgde goed voor het volk. De Inca's moesten wel belasting betalen, maar konden dit doen met kleding, producten en dekens in plaats van met geld.

Francisco Pizarro

Toen de Spaanse veroveraar Francisco Pizarro bij de Inca's op zoek ging naar zilver en goud, was dat het begin van het einde van het Incarijk. Pizarro had maar een klein Spaans leger, maar ze hadden vuurwapens. Veel Inca's gaven zich over. Gebouwen werden door de Spanjaarden geplunderd en ze probeerden de cultuur van de Inca's uit te roeien. Zo moesten de Inca's zich bekeren tot het christendom. Met de komst van de Spanjaarden kwamen ook voor de Inca's onbekende ziektes het land binnen, zoals de pokken, hepatitis, griep en tyfus. Veel Inca's stierven door deze Europese ziektes. Machu Picchu werd niet ontdekt door de Spanjaarden en dus niet vernield. Daar is nog veel van de Incabeschaving terug te vinden.