Kruistochten

Werkstukken en spreekbeurten

De paus beloofde dat je naar de hemel zou gaan als je op kruistocht ging om te vechten. Velen zouden er snel achter komen of die belofte waar was, want het ging er ruig aan toe tijdens de kruistochten!

Oproep van de paus

In 1095 riep de paus alle christenen in Europa op om op kruistocht te gaan naar Jeruzalem. Jeruzalem was de hoofdstad van Palestina (nu Israël). Jeruzalem is voor christenen een heilige stad, omdat Jezus er is gestorven. Maar in Jeruzalem woonden in 1095 bijna alleen maar moslims. Voor moslims is Jeruzalem ook een heilige stad. Toen de christenen van de moslims de stad niet meer in mochten, deed de paus zijn oproep. De christenen moesten Jeruzalem en andere delen van het land veroveren van de moslims.

Geen succes

De eerste kruistocht stond onder leiding van Godfried van Bouillon. Het lukte de christenen om Jeruzalem en andere delen van Palestina te veroveren. Het ging er gewelddadig aan toe. Er waren plunderingen, moorden, verkrachtingen en vernielingen. De Turken, die in Palestina woonden, veroverden de gebieden al snel terug. Ook de andere kruistochten liepen slecht af voor de christenen. Rond het midden van de vijftiende eeuw was er zelfs een groter gebied islamitisch dan vóór de kruistochten.

Ridderkruistochten

Voordat de ridders op kruistocht gingen, legden ze een gelofte af. Er werd een rood kruis op hun mouw genaaid. Daar komt de naam kruistocht vandaan.

Volkskruistochten

Niet alleen ridders gingen op kruistocht, maar ook gewone mannen en vrouwen. Ze hadden verschillende redenen om aan de kruistochten mee te doen. Ze wilden dat Palestina weer van de christenen zou worden, maar ze deden ook mee omdat hun schulden dan vergeven zouden worden en omdat ze dan in de hemel zouden komen. Velen van hen kwamen om, omdat ze niet goed wisten hoe ze moesten vechten.