Max Havelaar

Werkstukken en spreekbeurten

Weet jij wie Multatuli is? Hij schreef het wereldberoemde boek 'Max Havelaar'. Welk probleem stelt de schrijver daarin aan de orde?

Multatuli

Multatuli is het pseudoniem van Eduard Douwes Dekker. In het Latijns betekent Multatuli: ik heb veel leed gedragen. In 1859 schreef hij het boek ‘Max Havelaar, of De koffij-veilingen der Nederlandsche Handel-Maatschappij’. Het gaat over Eduards tijd in Lebak op Java. Dat ligt in Indonesië, wat destijds een kolonie van Nederland was en Nederlands-Indië genoemd werd. Toen hij 18 jaar was, reisde hij er aan boord van het schip van zijn vader naartoe. Hij zag daar dat de bevolking arm was, honger leed en oneerlijk werd behandeld. Boeren werden gedwongen om producten, zoals koffiebonen, cacaobonen en suikerriet, te verbouwen. Zulke producten konden Nederlanders namelijk voor veel geld verkopen. Maar de boeren zelf kregen er bijna niets voor.

Eduard was hier zo boos over dat hij er een boek over schreef. Omdat hij wist dat het boek voor opschudding zou zorgen, heeft hij de hoofdpersoon uit zelfbescherming Max Havelaar genoemd. Het boek bracht inderdaad wat teweeg. Politici waren geschokt en zeiden niet te weten dat Nederland zo slecht was voor de bevolking van Nederlands-Indië.

Het keurmerk Max Havelaar

Max Havelaar is tevens de naam van een stichting. De stichting is vernoemd naar het boek en wil – net als de schrijver – Nederlanders bewust maken van het belang van eerlijke handel en ervoor zorgen dat ontwikkelingslanden een betere plek krijgen in de handelsketen. De stichting is opgericht in 1988 en bekijkt of producten uit ontwikkelingslanden wel eerlijk verhandeld worden. Als dat het geval is, zie je op de verpakking van het product het keurmerk Max Havelaar. Je noemt het dan fair trade, dat betekent eerlijke handel.