Napoleon

Werkstukken en spreekbeurten

Napoleon veroverde veel landen. Maar hij deed meer dan oorlog voeren. Wist je dat we door Napoleon allemaal een achternaam hebben en in Nederland rechts rijden?

Napoleon Bonaparte

Napoleon Bonaparte wordt in 1769 geboren op het eiland Corsica. Eigenlijk heet hij Napoleone Buonaparte, een Italiaanse naam. Zijn ouders zijn Italiaans, maar Corsica was kort daarvoor door de Fransen ingelijfd. 

Franse Revolutie

Napoleon gaat in Frankrijk naar de Militaire Academie en blijkt een goede militair te zijn. Hij wordt op zijn 24ste al brigadegeneraal. In Frankrijk is de Franse Revolutie uitgebroken en in het land is het een grote chaos. Door zijn militaire successen in Italiƫ en Egypte wordt hij de held van het volk. Via een staatsgreep komt hij aan de macht in 1799. Hij wordt samen met nog twee anderen consul, in eerste instantie voor tien jaar. In 1802 wordt hij verkozen tot consul voor het leven.

Keizer

Maar voor Napoleon is dat niet genoeg. Hij wil keizer worden! Hij vraagt het volk of ze hem als keizer willen en het volk zegt ja. Hij kroont zichzelf vervolgens tot keizer. De eerste jaren van zijn keizerschap zijn voor de Fransen een periode van rust. Hij voert verbeteringen in voor het onderwijs en de gezondheidszorg. De burgerlijke stand wordt ingevoerd en ook het maten- en gewichtenstelsel. De kilo, de meter en de liter worden in heel Frankrijk hetzelfde. Als hij Nederland verovert, wordt dit ook ons stelsel. Hij laat betere wegen aanleggen en voert het rechts rijden in.

Napoleon verliest

Napoleon wil de wereld veroveren. Hij ziet zichzelf als de grote leider. De Europese landen zien dit als een bedreiging. Ze ontbinden de samenwerking met Frankrijk. Ook Rusland wil niet meer samenwerken. Daarom besluit Napoleon om Rusland te veroveren. Daarmee maakt hij een grote vergissing. De Russen zorgen ervoor dat de soldaten niets te eten vinden door de gewassen te verbranden. De Franse soldaten, die niet voorbereid zijn op de koude, Russische winter, lijden honger en vriezen dood. Napoleon verliest de oorlog. De landen rond Frankrijk hebben genoeg van Napoleon en zijn oorlogen. Ze veroveren Parijs en dwingen Napoleon af te treden. Hij wordt verbannen naar het eiland Elba. Hij keert nog eenmaal terug en regeert honderd dagen. Dan wordt hij definitief verslagen bij Waterloo.