Nelson Mandela

Werkstukken en spreekbeurten

Nelson Mandela was een Zuid-Afrikaanse president die het voor elkaar kreeg dat in Zuid-Afrika de apartheid werd afgeschaft. Maar hij zat eerst 27 jaar in de gevangenis! Hier lees je waarom.

Apartheid

Apartheid is een vorm van discriminatie. Het houdt in dat blanke en gekleurde mensen apart van elkaar moeten leven. Nelson Mandela was hier fel op tegen en streed voor gelijke kansen en rechten voor iedereen. Mandela werd de leider van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC). Deze organisatie stond voor gelijkheid in Zuid-Afrika. Omdat de overheid het hier niet mee eens was, noemde ze het ANC een terreurorganisatie. Hierdoor hadden ze een reden om Mandela op te pakken en in de gevangenis te zetten.

Robbeneiland

Mandela zat 27 jaar in de gevangenis. Het langst zat hij opgesloten op Robbeneiland. Dat is een eilandje voor de kust bij Kaapstad, dat bijna 400 jaar gebruikt is om gevangenen op te sluiten. Het was een zware tijd voor Mandela. Hij sliep in een koude, kleine cel en moest lichamelijk zwaar werk verrichten. In 1990 kwam Mandela vrij. In 1996 werd de gevangenis gesloten. Inmiddels worden er op het eiland door ex-gevangenen rondleidingen gegeven aan toeristen.

Nobelprijs voor de Vrede

In het jaar dat Mandela vrijkwam, begonnen de onderhandelingen die tot de afschaffing van de apartheid zouden leiden. Mandela en de toenmalige president van Zuid-Afrika, Frederik Willem de Klerk, worden gezien als de helden achter de afschaffing van de apartheid. In 1993 kregen Mandela en De Klerk de belangrijke Nobelprijs voor de Vrede voor hun werk. In 1994 werd Nelson Mandela gekozen als president. Hij was toen 75 jaar en werd de eerste gekleurde president van Zuid-Afrika.

Held

Nelson Mandela overleed op 5 december 2013 in zijn woning in Johannesburg in het bijzijn van zijn familie. Hij is 95 jaar geworden. Hij wordt nog steeds gezien als een held. Zo is er een Mandela Museum ter ere van hem opgericht, staat er een standbeeld van hem voor de Zuid-Afrikaanse ambassade in Washington en zijn er veel boeken over hem geschreven.