Olympische Spelen

Werkstukken en spreekbeurten

Weet jij waar de Olympische Spelen ontstaan zijn? Vroeger kon je nog geen medailles winnen, maar wat dan wel?

Zomerspelen en Winterspelen

De Olympische Spelen zijn het grootste sportevenement ter wereld. Atleten uit bijna alle landen ter wereld strijden om een gouden, zilveren of bronzen medaille, in allerlei sportdisciplines. Er zijn twee versies van de Olympische Spelen: de Zomerspelen en de Winterspelen. Deze wisselen elkaar elke twee jaar af. De Olympische Spelen worden iedere keer in een ander land gehouden.

Olympische Spelen in Azië

In 2018 waren de Winterspelen in Pyeongchang in Zuid-Korea. Het was de derde keer dat de Olympische Winterspelen in Azië werden gehouden. In de zomer van 2020 zou het olympische spektakel voor de vierde keer in Azië neerstrijken, namelijk in Tokyo (Japan). Door de wereldwijde verspreiding van het coronavirus is dit verplaatst naar 2021. Japan had eerder al twee keer de eer om de Winterspelen te organiseren: in Sapporo (1972) en Nagano (1998).

Paralympische Spelen

Direct na de Olympische Spelen worden in dezelfde stad de Paralympische Spelen gehouden. Aan de Paralympische Spelen doen sporters mee met een lichamelijke of visuele handicap. Dit zijn bijvoorbeeld sporters die in een rolstoel zitten of niet goed kunnen zien. Ook zijn er de Special Olympics. Deze worden gehouden voor mensen met een verstandelijke beperking.

Geschiedenis

De eerste Olympische Spelen werden in 776 voor Christus gehouden in Griekenland. De naam van de Olympische Spelen komt van de heilige stad Olympia. In die stad werden de spelen gehouden. In die tijd geloofden de Grieken in allerlei goden. Zeus was de oppergod. Om hem te eren, hielden de Griekse mannen om de vier jaar een sportfeest. In het jaar 393 na Christus was het afgelopen met de spelen in Griekenland. Tot in 1896 de Fransman Pierre de Coubertin voor het eerst sinds jaren weer Olympische Spelen organiseerde. Niet alleen voor Griekenland, maar voor alle landen. En niet alleen voor mannen, maar ook voor vrouwen.

Medailles

Bij de oude Olympische Spelen waren er nog geen gouden medailles. De atleten streden vooral om de eer. De winnaar kreeg wel een krans van olijftakken. Dit waren gewone takken, maar ze waren toch bijzonder. Ze waren met een gouden mes van de heilige boom gesneden. Er waren ook wel andere prijzen. Deze kregen de atleten van hun eigen dorp of stad. Sommige atleten kregen hun leven lang gratis eten en drinken. Bij hele bijzondere prestaties werd er van een winnaar een standbeeld gemaakt.