Ontdekkingsreizigers

Werkstukken en spreekbeurten

Je hebt vast weleens gehoord van Christoffel Columbus, James Cook en Abel Tasman. Het waren allemaal bekende ontdekkingsreizigers. Maar wist je dat ook de Vikingen ontdekkingsreizigers waren? Zij waren al 500 jaar eerder in Amerika dan Columbus!

Inheemse bevolking van Amerika

Toen de Italiaan Christoffel Columbus in 1492 in Amerika aankwam, was Amerika al bewoond. Omdat Columbus dacht dat hij in Indië was aangekomen, noemde hij de mensen die hij aantrof indianen. Maar eigenlijk was dit de inheemse bevolking van Amerika. Indië is de historische naam voor een groot deel van Azië. Columbus wist dus niet dat hij in een heel ander werelddeel was. Een werelddeel waar de Vikingen al eerder waren geweest. En de inheemse bevolking waren zelfs nog eerder in Amerika dan de Vikingen. Hoe zij precies in Amerika terecht zijn gekomen, is niet bekend.

Nova Zembla

De Portugezen en Spanjaarden ontdekten uiteindelijk routes naar Indië. Informatie over routes was van onschatbare waarde en werd geheimgehouden. Aan het eind van de zestiende eeuw wilden de Nederlanders zelf de weg vinden naar Indië. Ze wilden er specerijen kopen. Ze dachten dat in het noorden om Rusland heen varen de kortste weg was. In 1596 vertrok kapitein Willem Barentsz, maar de schepen liepen vast in het ijs. De bemanning overwinterde op het onbewoonde eiland Nova Zembla. Na anderhalf jaar keerde een klein deel van de bemanning terug in Amsterdam. De rest was doodgegaan, net als Willem Barentsz zelf. 

Bekende Nederlandse ontdekkingsreizigers

Behalve Willem Barentsz waren er nog meer bekende Nederlandse ontdekkingsreizigers. Zo leidde Cornelis de Houtman de eerste Nederlandse expeditie naar Indië. Hij voer om Afrika heen om zo in Indië te komen. Olivier van Noort was de eerste Nederlander die rond de wereld zeilde. Ook van deze reis was het doel om een eigen route naar Indië te vinden, via de zuidpunt van Amerika. Abel Tasman staat onder meer te boek als de ontdekker van Nieuw-Zeeland en Tasmanië.

Andere ontdekkingsreizen

Aan het begin van de zestiende eeuw verkenden en veroverden de Spanjaarden Zuid-Amerika. In de zeventiende eeuw werd Noord-Amerika gekoloniseerd door de Engelsen en Fransen. Dat betekent dat de Engelsen en Fransen het land veroverd hadden en bestuurden. In de negentiende eeuw trokken Europeanen, zoals David Livingstone, de binnenlanden van Afrika in. James Cook leidde expedities naar Nieuw-Zeeland en Australië. Charles Darwin bestudeerde de natuur op de Galapagos-eilanden. Aan het begin van de twintigste eeuw was Roald Amundsen de eerste mens die de Zuidpool bereikte.