Piramides

Werkstukken en spreekbeurten

Piramides zijn bouwwerken die je in verschillende culturen tegenkomt. De bekendste piramides staan in Gizeh in Egypte. Weet jij in welke andere landen er ook piramides te vinden zijn?

Graven

De oudste Egyptische piramides zijn ongeveer 5000 jaar oud. Onderzoekers nemen aan dat de piramides gebruikt werden als graven voor farao's en hun familie. Maar er is nog nooit een mummie gevonden. Wel zijn er veel sarcofagen (stenen doodskisten) en kostbare voorwerpen gevonden en daarom is men er zo goed als zeker van dat de piramides graven waren van farao's en hun familie. Voor de oude Egyptenaren was het erg belangrijk dat het lichaam van een dode goed bewaard bleef. Want men geloofde dat een deel van de geest, de levenskracht, na de dood in het lichaam achterbleef. Daarom werden de doden gemummificeerd. Om plunderen tegen te gaan, verstopten de piramidebouwers de ingang hoog in de piramide en maakten ze binnenin een wirwar van gangen en kamers. Toch hield dat de plunderaars niet tegen en veel schatten werden in de loop der eeuwen geroofd.

Farao

Voor de Egyptenaren was de koning, de farao, de schakel tussen het volk en de goden. De farao moest zorgen voor vrede, welvaart en eeuwig leven. De farao had een bijna goddelijke status en men geloofde dat hij na zijn dood terug zou keren naar de hemel. De piramide bracht hem daar dichterbij. Al vroeg tijdens zijn regeerperiode moest de farao zorgen voor de bouw van een graf: een piramide. De bouw van een piramide duurde tientallen jaren en vaak was hij nog niet af als de farao stierf. Er waren tienduizenden mensen nodig voor het bewerken van de stenen en het op de plaats krijgen daarvan. Maar hoe dit precies gebeurde, weten we nog steeds niet.

Niet alleen in Egypte

Ook in landen als Mexico, Peru, Griekenland en China kom je piramides tegen. De piramide heeft in die landen niet overal de functie van graf, maar dient als tempel of als platform voor een tempel. In Centraal Mexico liggen de resten van Teotihuacan. Dat is een zeer oude, verlaten tempelstad. De piramides daar waren volledig gewijd aan de stand van de zon en de maan. De overeenkomst tussen alle piramides is dat ze allemaal een brede basis hebben en naar boven toe smaller worden. De reden hiervoor is dat men nog geen staal kende, waarmee ze ook hoge bouwwerken zouden kunnen maken die recht naar boven gaan.