Piraten

Werkstukken en spreekbeurten

Denk jij dat piraten alleen in films zoals Pirates of the Caribbean bestaan? Of dat ze alleen vroeger echt bestonden? Piraten bestaan echt en zijn nog steeds rovers op zee!

Zeerovers

Piraten roven kostbaarheden van schepen of van kustplaatsen. Ze worden daarom ook wel zeerovers genoemd. Boekaniers, kapers en vrijbuiters zijn ook een soort piraten. 

Zo oud als de scheepvaart

Vanaf het begin van de scheepvaart bestaan er al piraten. Wist je bijvoorbeeld dat Julius Caesar ooit eens gevangen genomen is door piraten? Dat was in de Romeinse tijd, in 78 voor Christus. Vooral in de zestiende en zeventiende eeuw (ongeveer 500 jaar geleden) waren er veel piraten. In die tijd voeren schepen af en aan tussen de verschillende werelddelen om kostbare spullen te vervoeren. Er lagen bijvoorbeeld gouden munten, specerijen en dure stoffen aan boord. Die spullen vonden piraten interessant! De zeelieden werden vaak gevangengenomen en als slaaf verkocht. Ze konden vrijkomen als er losgeld voor hen betaald werd.

Kapers

Kapers stelen ook van schepen, net als piraten. Het grootste verschil is dat kapers voor hun land stelen, terwijl piraten stelen omdat ze zelf rijk willen worden. Piet Hein is een bekende Nederlandse kaper. Hij wordt gezien als een held, omdat hij de Spaanse vloot van 55 schepen vol zilver beroofde. Dat deed hij in 1628 tijdens de tachtigjarige oorlog (1568-1648).

Bescherming door de marine

Piraten bestaan nog steeds, maar je zult ze niet snel tegenkomen. Ze varen vooral in de buurt van Afrika en Azië. Ze stelen nu vaak geen goederen, maar gijzelen een schip met zijn bemanning. Zo proberen ze losgeld te krijgen. De marine probeert vrachtschepen te beschermen tegen piraten.