Annie M.G. Schmidt

Werkstukken en spreekbeurten

Jip en Janneke ken je natuurlijk. De verhaaltjes werden geschreven door de beroemde Nederlandse schrijfster Annie M.G. Schmidt. Wist je dat zij ook gedichten en toneelstukken voor volwassenen schreef?

Het Parool

Annie M.G. Schmidt werd geboren op 20 mei 1911 in Kapelle in Zeeland. Haar vader was dominee en haar moeder juf. Na de basisschool ging Annie naar de middelbare school in Goes. Daarna ging ze studeren in Den Haag, omdat haar ouders wilden dat ze een notariaatstudie volgde. Annie vond de studie maar stom en stopte ermee. Ze ging wonen en werken als oppas bij een gezin in Hannover in Duitsland. Toen ze terugkwam naar Nederland, werd Annie bibliothecaresse. En in 1941 werd ze zelfs directeur van de Openbare Bibliotheek van Vlissingen in Zeeland. Omdat daar geen kinderafdeling was, zette Annie die op. Vijf jaar later ging ze werken bij de Amsterdamse krant Het Parool. Ze moest daar allerlei belangrijke informatie verzamelen en archiveren. Ze vond dat ze daar niet zo goed in was, want ze was erg slordig. Maar dat maakte niet uit, want bij Het Parool ontdekten ze dat Annie mooie kinderversjes kon schrijven.

Fiep Westendorp

Annie mocht versjes en verhaaltjes voor de kinderpagina van de krant gaan schrijven. Zo leerde ze Fiep Westendorp kennen. Zij maakte veel tekeningen bij de verhalen van Annie, bijvoorbeeld voor Jip en Janneke. In 1950 kwamen Annie’s eerste boeken uit. Het waren dichtbundels voor kinderen en volwassenen. 

Bekende werken

Bekende boeken van Annie M.G. Schmidt zijn bijvoorbeeld: Jip en JannekeWiplalaOtje, AbeltjePluk van de Petteflet en Floddertje. En Minoes, wat verfilmd werd. Annie schreef niet alleen kinderboeken, maar ook liedjes en verhalen voor musicals en tv-series voor volwassenen. Succesvolle musicals waren bijvoorbeeld Heerlijk duurt het langst en Er valt een traan op de tompoes en in de jaren zestig was de jeugdserie Ja zuster, nee zuster populair. Annie stopte met schrijven in 1991. Vier jaar later overleed ze, een dag na haar verjaardag, in Amsterdam. Daar is ze ook begraven. Annie M.G. Schmidt is 84 jaar geworden. Haar boeken worden nog steeds veel (voor)gelezen.