Architect

Werkstukken en spreekbeurten

Een architect ontwerpt gebouwen zoals huizen. Om architect te worden moet je creatief zijn en goed kunnen rekenen. Is dat iets voor jou?

Beginnen

Hoe begin je eigenlijk met het ontwerp van bijvoorbeeld een kantoorgebouw? Allereerst krijg je als architect van de opdrachtgever meestal een lijstje met eisen. Aan de hand van die lijst maakt een architect met potlood op papier een schets. Heeft de opdrachtgever de schets goedgekeurd, dan kan de architect een maquette bouwen. Een maquette is een model van het ontworpen gebouw. Na de maquette wordt een bestektekening gemaakt. Dit is een tekening waar alle details zoals bijvoorbeeld de vorm van een dakrand te zien zijn. Als de gemeente vervolgens een bouwvergunning heeft toegekend, kan het ontwerp daadwerkelijk gebouwd worden.

Architect worden

Je kan jezelf niet zomaar ‘architect’ noemen. Hiervoor moet je gestudeerd hebben. Dit kan aan de Academie voor Bouwkunde of aan de Technische Universiteit. Tijdens je studie kan je al een bepaalde richting kiezen, zoals bijvoorbeeld stedenbouwkunde. Dan hou je je als architect bezig met de bebouwing in een stad. Na je studie moet je nog een extra examen doen. Als je daarvoor slaagt, kan je je inschrijven in het architectenregister. Dat is een lijst met namen van alle architecten.

Kwaliteiten

Om architect te zijn heb je veel kwaliteiten nodig. Je moet namelijk veel verschillende dingen kunnen. Niet alleen moet je goed kunnen tekenen, maar je moet ook creatief zijn en je dingen kunnen voorstellen die er nog niet zijn. Je moet van rekenen houden, nauwkeurig zijn en goed zijn met cijfers. Daarnaast moet je natuurlijk ook dol zijn op techniek. 

Bekende architecten

Heb je wel eens gehoord van Leonardo da Vinci? Behalve een bekende kunstenaar was hij ook een heel getalenteerde architect. Andere bekende architecten zijn Rem Koolhaas, Frank Lloyd Wright en Hendrik Petrus Berlage.