Beethoven

Werkstukken en spreekbeurten

Ken jij muziek van Beethoven? Nee, weet je het zeker? Luister maar eens goed naar popmuziek...

Het leven van Beethoven

Ludwig van Beethoven was een componist. Hij werd in 1770 geboren in Bonn in Duitsland. Als kind kon hij al goed piano- en orgelspelen. Zijn eerste muziekstukken schreef hij toen hij elf jaar was! Op zijn zeventiende ging Ludwig naar Wenen in Oostenrijk. Hij wilde les nemen van Mozart. Of de beroemde componisten elkaar hebben ontmoet, weten we niet zeker. Ludwig moest terug naar Bonn, omdat zijn moeder overleed. Later verhuisde hij alsnog naar Wenen, waar hij de rest van zijn leven bleef wonen.

Het ergste wat een componist kan gebeuren, overkwam Beethoven rond 1819: hij werd doof. Toch bleef hij componeren. Onder andere de wereldberoemde Negende Symfonie schreef hij toen hij doof was. Ludwig van Beethoven overleed in 1827.

Für Elise

Het bekendste muziekstuk dat Beethoven schreef, is Für Elise. Het betekent ‘voor Elise’, dus je zou denken dat hij ene Elise wel erg leuk vond. Nu had Beethoven niet zo’n mooi handschrift. Daarom wordt weleens gedacht dat er niet Elise, maar Therese stond. Maar het zou ook nog voor een Elisabeth geschreven kunnen zijn. We zullen nooit helemaal zeker weten op wie Ludwig een oogje had.

Meer van Beethoven

Naast het pianostuk voor – laten we het houden op – Elise, componeerde Beethoven veel symfonieën en muziek voor instrumenten als de viool en piano. Een bekende melodie die vaak wordt gebruikt in films is Moonlight Sonata.

De Vijfde Symfonie in een nieuw jasje

Wist je dat klassieke muziek vaak wordt gebruikt in de moderne popmuziek? Die Beethoven is hipper dan je denkt, hoor! Luister maar eens naar Enjoy yourself van rapper A+ en When I get you alone van Robin Thicke. In die popliedjes wordt de Vijfde Symfonie van Beethoven gebruikt.