Circus

Werkstukken en spreekbeurten

Sinds 2015 zijn wilde dieren in circussen verboden in Nederland. Waarom zou dat zijn?

Geschiedenis

De geschiedenis van het circus begint in 1770. Een Engelse sergeant, Philip Astley, vertoonde in een open piste allerlei kunstjes op paarden. Later liet hij een gebouw maken. Hij nodigde zangers, dansers en clowns uit. Deze traden dan op tussen de paardennummers door. Het woord circus komt uit het Latijn en betekent cirkel. De Romeinen gebruikten deze naam voor hun renbanen waar zij wagenrennen hielden. Philip had in Parijs veel succes met zijn circus. In de negentiende eeuw ontstonden er in Frankrijk en Engeland overal circussen. Vaak waren het hele families die samen een circus oprichtten. Nu kennen we het circus als een tent waarin een gezelschap van rondtrekkende artiesten zijn kunsten vertoont.

Cirque du Soleil

Cirque du Soleil is een bekende theatergroep die in 1982 is opgericht door een groep straatartiesten in Quebec, Canada. Zij hebben een nieuw circusgenre bedacht door acrobatiek te combineren met straattheater, toneelspel, livemuziek en technologie. Ze treden ook regelmatig op in Nederland. Een van de bekendste voorstellingen was Saltimbanco. Deze voorstelling werd vanaf 1995 in Amsterdam gespeeld en trok in 2003 in BelgiĆ« maar liefst 175.000 bezoekers. 

Wilde dieren

Er is steeds meer kritiek op het gebruik van wilde dieren in circussen. In 2015 is daarom besloten dat wilde dieren in circussen helemaal verboden zijn in Nederland. Tegenstanders van het houden van wilde dieren in het circus vinden dat het voor de dieren vooral heel ongezond is om zo weinig bewegingsvrijheid te hebben. Door het vele reizen zouden ze vaak in veel te kleine kooien zitten. Circussen werken wel nog met andere dieren, zoals paarden en honden.