Disney

Werkstukken en spreekbeurten

Een van de eerste en beroemdste personages van Disney is Mickey Mouse. Wat weet jij over deze grappige muis?

Walt Disney

Walt Disney werd in 1901 geboren in Chicago, Amerika. Hij tekende in zijn jeugd al graag. In 1923 richtte hij samen met zijn broer het bedrijf The Walt Disney Company op in Los Angeles, Amerika. In 1925 bedacht Disney het personage Boris Boef en in 1928 Mickey Mouse. Mickey werd wereldberoemd doordat er een tekenfilm met hem gemaakt werd in kleur en met geluid: Steamboat Willie. In 1937 maakte Disney de eerste langere tekenfilm: Sneeuwwitje en de zeven dwergen. Walt Disney wordt gezien als de bekendste tekenfilmmaker ter wereld. Hij overleed in 1966, maar er worden nog steeds een heleboel Disney-films gemaakt.

Disney-personages

Bekende Disney-personages zijn bijvoorbeeld prinsessen zoals Sneeuwwitje, Assepoester, Doornroosje, Belle, Ariël, Pocahontas en Jasmine. En dieren zoals Bambi, Dombo en Nemo. Ook veel stripfiguren zijn door Disney bedacht, zoals Donald Duck, Pluto, Goofy en Knabbel en Babbel. En natuurlijk Katrien Duck en Minnie Mouse, de vriendinnetjes van Donald en Mickey.

Grappige weetjes over Mickey Mouse

Wist je dat:

  • Mickey eerst Mortimer zou heten? Maar Walt’s vrouw vond Mickey een leukere naam.
  • Mickey eigenlijk geen oren zou krijgen? Ze werden er per ongeluk bij getekend en dat stond zo grappig dat ze het zo hebben gelaten.
  • Walt zelf jarenlang de stem van Mickey insprak?
  • Disney in 1932 een Oscar heeft gewonnen voor de Mickey Mouse-films? Een Oscar is een gouden beeldje dat jaarlijks wordt uitgereikt voor de beste film van dat jaar.
  • Walt bang was voor echte muizen?

En ze leefden nog lang en gelukkig

Niet alle verhalen uit de films worden door Disney zelf bedacht. Er worden bijvoorbeeld sprookjes verfilmd van de gebroeders Grimm, zoals Rapunzel. Disney herschrijft de verhalen vaak wel een beetje, want ze moeten kindvriendelijk zijn en goed aflopen.