Escher

Werkstukken en spreekbeurten

Een kunstenaar in het maken van onmogelijke, niet-kloppende tekeningen? Dat was Escher! Kom hier alles over hem te weten.

Wie was Escher?

Maurits Cornelis Escher (1898–1972) was een Nederlandse kunstenaar en graficus. Escher werd geboren in Leeuwarden. Hij was goed in tekenen en wiskunde, maar verder was hij geen goede student. In 1919 ging hij in Haarlem studeren aan de School voor Bouwkunde en Sierende Kunsten. Na zijn studie reisde hij regelmatig naar Italië, waar hij ook een poos woonde, en naar andere landen. Vanaf 1941 woonde hij weer in Nederland, waar hij in 1972 overleed. Escher is vooral bekend geworden door zijn houtgravures en lithografieën (steendrukken).

Onmogelijke tekeningen

Escher heeft in zijn leven meer dan 2000 tekeningen en schetsen gemaakt. In zijn werk van vóór 1937 zie je vooral landschappen, waarvoor hij zich liet inspireren door Italië. Maar hij is vooral bekend om zijn onmogelijke tekeningen. Vanaf 1937 maakte Escher tekeningen op basis van zijn wiskundige ideeën. Escher maakte prenten volledig gevuld met dezelfde figuurtjes. Bijvoorbeeld de figuren van vissen in het water die overgaan in vogels in de lucht. Een voorbeeld van gezichtsbedrog en een onmogelijke tekening is Klimmen en Dalen, waarin mensen op een wenteltrap lopen. Het begin en einde van de trap zijn met elkaar verbonden, zodat de mensen blijven klimmen zonder hoger te komen.