Film

Werkstukken en spreekbeurten

Wist je dat een film helemaal niet wordt opgenomen in de volgorde waarin jij de uiteindelijke film ziet? Hoe dat in elkaar zit, vind je hier.

Wie werken er mee aan een film?

Als je naar een film kijkt, zie je het spel van acteurs. Maar bij het maken van de film zijn nog veel meer mensen nodig. De producent van de film regelt dat de film gemaakt kan worden. Hij zoekt onder andere een scenarioschrijver en een regisseur. De scenarioschrijver schrijft het scenario (verhaal) voor de film. De regisseur zorgt ervoor dat het scenario wordt omgezet in een film. De cameramensen nemen het beeld op en de geluidstechnici zorgen voor het geluid. De rekwisiteur zorgt ervoor dat alle benodigde spullen er zijn. De grimeur zorgt ervoor dat de acteurs er goed uitzien op het witte doek. Of juist dat iemand er heel oud of ziek uitziet, als dat in het verhaal zo is.

Het maken van een film

De opnameleider maakt het filmschema: hij zet de scenes in een handige volgorde. Dit is het draaiboek. De scenes worden namelijk niet in de juiste volgorde opgenomen. Soms wordt er op de set gefilmd. Dan is er in de studio een decor gebouwd. Soms kan dat niet, bijvoorbeeld omdat een scene op zee speelt, of in een berglandschap. Dan wordt er op locatie gefilmd. Dat is een plaats buiten de studio. De scenes die zich op één locatie afspelen, worden dan in één keer opgenomen. Ook als ze in de film niet na elkaar plaatsvinden. Er wordt ook vaak een techniek gebruikt waarbij gefilmde personen of dingen voor een andere achtergrond geplaatst kunnen worden met behulp van een groen of blauw scherm. Dat heet greenscreening, bluescreening of chromakey.

Tijdens de opnames houdt de opnameleider het draaiboek in de gaten. In het draaiboek staat ook precies wat er allemaal in beeld moet komen. Op het storyboard staat het scenario van de film getekend. Het lijkt wel een stripverhaal. Dit storyboard helpt de cameraman en andere medewerkers. Zo weten zij hoe de acteurs en het decor in beeld gebracht moeten worden. Als alle opnames gemaakt zijn, is de film nog niet klaar. Er is veel meer gefilmd dan nodig is. De regisseur bekijkt alle opnames en haalt de beste stukken eruit. Deze stukken worden door de editor uitgeknipt en in de goede volgorde aan elkaar geplakt. Dit heet monteren. Vervolgens worden nog het geluid, speciale effecten en titels toegevoegd. Pas daarna kun jij de film in de bioscoop zien!