Gitaar

Werkstukken en spreekbeurten

Een gitaar kan een klankkast hebben of plat zijn en een snoer hebben. Toch denk je aan één instrument. Wat is de geschiedenis van dit instrument? En wie was De Torres?

Geschiedenis

Het woord gitaar stamt af van het Perzische 'taar'. Dat betekent 'snaar'. Toch waren het niet de Perzen die de gitaar in Europa introduceerden. In Spanje kwamen de Arabieren er voor het eerst mee. Hun gitaren waren klein en hadden vier dubbele snaren. Tegen het einde van de veertiende eeuw was die gitaar in heel Europa bekend. Driehonderd jaar lang bleef de gitaar steeds veranderen. Totdat in de zeventiende eeuw overal gitaren met zes enkele snaren werden gemaakt. Twee eeuwen later zorgde Antonio de Torres (1817-1892) voor weer een verbetering: hij bouwde grotere gitaren met meer geluidskracht. Daarom beschouwen kenners de gitaren die De Torres zelf heeft gemaakt als de beste gitaren ter wereld.

Soorten gitaren

Er zijn drie soorten gitaren.

  • De akoestische gitaar heeft een klankkast die tegelijk versterker is. Daar is geen stroom bij nodig. Denk aan de Spaanse ofwel klassieke gitaar en aan de folkgitaar.
  • De elektrische gitaar is een plat stuk hout en heeft een elektronisch kastje nodig: de versterker. Deze zet de trillingen van de snaren om in geluid. Bijvoorbeeld bij de Fendergitaar, de Gibsongitaar en de basgitaar.
  • De semi-akoestische gitaar heeft een klankkast én een elektronische versterker.

Elektrische gitaar

In popmuziek worden meestal elektrische gitaren gebruikt. De elektrische gitaar is rond 1930 in de Verenigde Staten ontwikkeld. Bij deze gitaar zit een aantal elektromagneetjes onder de snaren bij de kam. De magneetjes versterken de geluidstrillingen van de gitaar en de kam zorgt ervoor dat de trilling van de snaar stopt. Ook houdt de kam de snaar op zijn plaats. De trillingen gaan via een versterker naar een luidspreker, waaruit de gitaarmuziek klinkt. De snaren worden vaak niet met de vingers maar met een klein plaatje aangeslagen. Dit is een plectrum. De speler kan met een pedaal het volume van de gitaar regelen, maar ook speciale effecten laten klinken. Bijvoorbeeld het wa-wa effect, dat precies zo klinkt als het heet.