Graffiti

Werkstukken en spreekbeurten

Graffiti wordt vaak illegaal aangebracht, maar het kunnen mooie kunstwerken zijn. Is graffiti vandalisme of kunst?

Geschiedenis

Graffiti is eigenlijk van alle tijden. In de prehistorie maakten de jagers al grottekeningen van dieren. De Romeinen schreven op hun muren en op monumenten. De moderne graffiti ontstond in New York rond 1960.

Kunst van de straat

Graffiti is kunst van de straat. In de achterstandswijken van New York gingen jongeren met viltstiften en spuitbussen met verf de straat op. In metrostations en op treinen spoten ze schuilnamen. De jeugdbendes gaven zo de grenzen van 'hun' terrein aan. Graffiti is één van de vier elementen van de hiphopcultuur. De andere drie zijn: mc's (rappers), dj's (diskjockeys) en breakdance. Uiteindelijk werd graffiti ook gezien als vorm van kunst. Bekende graffitikunstenaars waren Keith Haring en Jean-Michel Basquiat.

Writers en hun taal

Het woord graffiti betekent: krasjes. Graffiti is een verzamelnaam voor alle mededelingen en afbeeldingen die zonder toestemming op straat en openbare plaatsen worden aangebracht. De graffitiartiesten gebruiken hun eigen taal. In het begin brachten de artiesten (writers) alleen hun handtekening (tag) aan. Later werd de handtekening meer onderdeel van een werk (piece). Iemand die heel slecht is in graffiti heet een toy en de groep die de spuitbus gebruikt noem je crew.

Illegaal

Graffiti spuiten is illegaal, maar er zijn steden die bepaalde plekken aanwijzen waar de artiesten toch legaal met hun spuitbussen aan het werk mogen. Omdat de writers vaak 's nachts aan het werk zijn, zien weinig mensen hoe de kunstwerken gemaakt worden. Graffiti is vooral te vinden op muren langs snelwegen en op bussen, treinen en metro's.