Halloween

Werkstukken en spreekbeurten

Halloween is een feest waarbij mensen zich eng verkleden en kinderen langs de deuren gaan voor snoep. Een leuk feest, maar waarom wordt Halloween eigenlijk gevierd?

Halloween is een Amerikaans feest dat op 31 oktober wordt gevierd. Tegenwoordig wordt dat ook in Nederland steeds meer gedaan. De bedoeling van Halloween is dat je elkaar bang maakt, bijvoorbeeld door je heel griezelig te verkleden.

Verkleed

Je kunt je verkleden als enge heks, zombie of vampier. Maar het hoeft niet altijd iets griezelig te zijn. Sommige kinderen verkleden zich als hun favoriete superheld. Overigens gaan niet alleen kinderen verkleed met Halloween. Ook volwassenen doen eraan mee. Halloween is een feest voor alle leeftijden.

Trick or treat

In Amerika gaan kinderen met Halloween verkleed langs de deuren om snoep op te halen. Zij roepen dan: ‘Trick or treat!’ Dat betekent: ‘Een trucje of een snoepje!’ Met een trucje bedoelen de kinderen een plagerijtje. In Nederland gaan ook steeds meer kinderen verkleed langs de deuren en zeggen dan: ‘Een snoepje of je leven!’ We vieren Halloween ook door verkleed naar feesten te gaan, bijvoorbeeld op school. Sommige mensen versieren hun huis extra eng met spinnenwebben, skeletten en eng uitziende pompoenen. 

Samhain

Over het algemeen wordt gedacht dat Halloween is ontstaan uit het Keltische feest Samhain. De Kelten die leefden in wat nu Groot-Brittannië is, vierden eind oktober het einde van het jaar. Zij geloofden dat op die dag de geesten van overleden mensen terugkwamen. De Kelten vierden dit door voedsel te offeren aan de goede geesten. Om boze geesten af te schrikken, droegen de Kelten enge maskers.

Allerzielen

De christenen vierden rond dezelfde tijd een soortgelijk feest. Tegenwoordig wordt op 2 november het katholieke feest Allerzielen gevierd. Daarbij worden de overledenen herdacht. Vroegen gingen arme mensen en kinderen in Europa op die dag langs de deuren voor een zielenbroodje. Ze beloofden voor elk broodje te bidden voor de overledenen, zodat zij sneller in de hemel zouden komen. Sommige historici denken dat hier het trick-or-treaten vandaan komt.