Hiphop

Werkstukken en spreekbeurten

Vind jij hiphop ook zo stoer? Rappers gebruiken vaak pittige teksten. Leer hier meer over deze levensstijl.

Wat is hiphop?

Hiphop komt uit de Verenigde Staten, vooral uit de arme wijk The Bronx in New York. Hiphop is vooral bekend als muziekstijl, maar het is niet alleen muziek. Het is een levensstijl, een manier van leven. Ook dans en graffiti horen bij hiphop.

Muziek

Hiphopmuziek heeft een stevige beat en meestal wordt erbij gerapt. Het gaat verder dan alleen muziek maken. Hiphoppers willen vaak iets duidelijk maken aan de samenleving. Teksten van hiphopnummers geven kritiek op de samenleving of ze gaan over de levenssituatie van de rapper zelf.

Rappen in het Nederlands

De Amsterdamse groep Osdorp Posse haalde in de jaren negentig hiphop naar Nederland door als eerste in het Nederlands te rappen. Daarna volgden anderen, zoals Extince, Brainpower en Opgezwolle. Nederlandse hiphop noem je nederhop. Andere bekende nederhop-artiesten zijn bijvoorbeeld Ali B, Boef, Broederliefde, Lange Frans, Lil' Kleine en Ronnie Flex.

Dans

Hiphop kent geen vaste regels. De dansstijl blijft zich ook nog steeds ontwikkelen. Het is de basis voor veel substijlen: popping, locking, waving, housing, breakdancing, wacking, krumping, bonebreaking en new style. Bij popping gaat het erom de spieren in je armen, benen of lichaam even aan te spannen. Hierdoor kun je het effect creëren dat je lichaam even 'popt'. Bewegingen kunnen hierdoor onmogelijk of gemonteerd lijken. En bij bijvoorbeeld locking moet je je beweging heel even vasthouden, 'locken', om dan weer net zo snel verder te dansen. 

Hiphop en jongeren

Mede door de opkomst van MTV en de bijbehorende videoclips raakten vooral tieners geïnteresseerd in hiphop. Dansscholen speelden daarop in door hiphop-danslessen aan te bieden. De oudere generatie hiphoppers is hier niet zo gelukkig mee. Zij vinden dat hiphop niet aan iemand geleerd kan worden, omdat dat afdoet aan de vrijheid van de dansstijl.

Graffiti

Graffiti is een kunstvorm waarbij je met een spuitbus met verf een kunstwerk maakt in een openbare ruimte, bijvoorbeeld op een muur of in een tunnel. Als je alleen je handtekening spuit, is dat een tag. Maar sommige graffiti zijn echte kunstwerken.