Jazz

Werkstukken en spreekbeurten

Jazz is een muziekgenre dat in de vorige eeuw ontstaan is onder de zwarte bevolking van de Verenigde Staten. Kun jij een paar bekende jazzmuzikanten opnoemen?

Improvisatie

Jazzmuziek onderscheidt zich van klassiek of pop doordat er bij jazz wordt geïmproviseerd. De muzikanten maken een paar afspraken. Zo komen ze bijvoorbeeld steeds terug op een bepaalde melodie. Dat noem je een thema. Ook maken ze afspraken over toonsoorten. Maar binnen die afspraken mogen muzikanten zelf bepalen wat ze spelen. Meestal improviseren de muzikanten één voor één. Zo klinkt een muziekstuk elke keer weer anders.

New Orleans

Jazz ontstond in de Amerikaanse stad New Orleans aan het begin van de twintigste eeuw. Het was de muziek van de zwarte bevolking. Jazzmuziek was toen nog niet erg populair, omdat de muziek werd geassocieerd met een lage status. Pas toen vanaf de jaren dertig blanke en gemengde jazzorkesten, zoals dat van Benny Goodman, deze muziek begonnen te spelen, omarmden blanken de muziekstijl. De swingperiode die toen begon, betekende een hoogtepunt in de populariteit van jazz. In die tijd werd er ook gedanst op jazzmuziek. Beroemde muzikanten in de swingperiode waren Count Basie en Duke Ellington.

Andere jazzstijlen

In de loop van de vorige eeuw ontstonden nieuwe vormen van jazz. Bebop is een opzwepende vorm met veel ruimte voor improvisatie en heel weinig regels voor de muzikanten. Bebopmuzikanten waren bijvoorbeeld altsaxofonist Charlie Parker, pianist Bud Powell, trompettist Dizzy Gillespie en trompettist Miles Davis. Miles Davis speelde ook in de stijl cooljazz, wat een stuk rustiger en herkenbaarder is. Freejazz is muziek voor de echte jazzliefhebber. Hierbij is het jammen, het met elkaar improviseren, heel belangrijk.