Lichaamsversiering

Werkstukken en spreekbeurten

Lichaamsversiering zoals sieraden, make-up, piercings en tattoos zie je heel veel. Maar kun jij je voorstellen dat iemand wonden maakt, omdat hij littekens lichaamsversiering vindt?

Versiering of verminking?

Mensen versieren hun lichaam omdat ze dat mooi vinden, omdat ze ergens bij willen horen of omdat iets bij hun cultuur hoort. Met lichaamsversiering doe je iets aan je uiterlijk. Je kunt sieraden dragen of make-up opdoen, maar er zijn nog vele andere manieren om je lichaam te versieren. En smaken verschillen daarin: wat de een mooi vindt, vindt de ander soms juist lelijk of zelfs verminking van het lichaam. 

Gekke piercings

Je kunt oorbellen dragen zonder dat je gaatjes in je oren hebt. Maar de meeste oorbeldragers hebben een oorpiercing. Dat betekent dat er een gaatje door de huid is geprikt om het sieraad in te steken. Je kunt een piercing hebben in bijvoorbeeld je navel, wenkbrauw, neus, lip of tong. Maar piercings worden ook in tepels gezet of in geslachtsdelen.

Tattoos

Tatoeages (of tattoos) zijn ook een vorm van lichaamsversiering. Met een naaldje met inkt wordt een tekening gemaakt in de huid. Deze kan er niet zomaar weer af. Als iemand de tattoo niet meer mooi vindt, laat hij deze soms weglaseren of er een andere overheen zetten. Vroeger waren tatoeages vooral voor ruige types zoals zeemannen en gevangenen. Maar als je om je heen kijkt, zul je zien dat veel mensen nu tattoos hebben als lichaamsversiering.

Extreme lichaamsversiering

Stretchen is het oprekken van een piercinggat. Een extreme vorm hiervan zie je bijvoorbeeld bij sommige vrouwen in Afrika die een lipplaat hebben. Een gat in de onderlip wordt dan soms wel 15 centimeter groot gemaakt. In Aziƫ dragen sommige vrouwen zo veel mogelijk nekringen om hun nek zo lang mogelijk te maken. Ook in andere delen van de wereld en in Nederland komt extreme lichaamsversiering voor. Wat dacht je van mensen die hun tong laten splitsen, zodat die op een slangentong lijkt? Of van het expres aanbrengen van wonden, zodat er een littekenpatroon ontstaat? Extreme lichaamsversieringen zijn niet alleen pijnlijk, maar kunnen ook slecht zijn voor je lichaam en je gezondheid. Wie mooi wil zijn moet pijn lijden?