Mode

Werkstukken en spreekbeurten

Ben jij dol op mode? Weet je ook wat haute couture is?

Wat is mode?

De term mode wordt meestal gebruikt voor kledingstijlen. Het woord mode komt uit het Frans en betekent manier of wijze. Mode is altijd in beweging. Wat een paar jaar geleden mode was, kan nu echt niet meer. Het is van tevoren nooit goed te voorspellen wat er in de mode komt en wat wel en niet zal aanslaan. De ene keer is het belangrijk dat mensen dure kleding dragen, gemaakt van kostbare stoffen. De andere keer ben je juist weer erg hip als er gaten in je spijkerbroek zitten en je daar een tweedehands jasje op draagt.

Geschiedenis

In de middeleeuwen droeg de adel prachtige kleding. De kleding werd gemaakt door een kleermaker en was niet gemaakt om in te werken. De kleding zat bijvoorbeeld veel te strak om vrij in te kunnen bewegen. Het gewone volk droeg hele eenvoudige kleding. Ze droegen deze kleding net zolang tot alles versleten was. Of ze kochten tweedehands kleding. Aan iemands kleding kon je zijn positie in de maatschappij zien.

Modeontwerpers

De ideeën voor de nieuwste mode komen onder andere van bekende ontwerpers, zoals Giorgio Armani, Coco Chanel en Calvin Klein. Ontwerpers laten op modeshows hun nieuwste ideeën zien. Die worden meteen gefotografeerd en gefilmd. Grote modeketens baseren daar hun nieuwste collectie op, zodat de kleding ook betaalbaar wordt voor mensen met een kleinere portemonnee.

Haute couture

Haute couture is de internationale benaming voor exclusieve mode. Vroeger waren vooral de Parijse modehuizen, zoals Chanel, Dior en Yves Saint Laurent, belangrijk en gaven die de toon aan. Nu hebben ook modehuizen in Londen, New York, Milaan en Tokyo veel invloed op de mode. Exclusiviteit is een van de belangrijkste kenmerken van de haute couture. Er worden slechts één of soms enkele exemplaren van de kledingstukken gemaakt, precies op maat voor de drager ervan. Alle couturestukken worden dan ook met de hand gemaakt, van de fijnste stoffen en met gebruik van de meest hoogstaande technieken.