Mondriaan

Werkstukken en spreekbeurten

Pieter Cornelis Mondriaan (1872-1944) was een Nederlandse kunstschilder, beroemd om zijn abstracte kunst. Weet jij wat voor kunst dat is?

Kunstschilder

Piet Mondriaan kreeg zijn eerste tekenlessen van zijn vader Pieter Cornelis en van zijn oom Frits. Hij studeerde aan de Rijksacademie in Amsterdam van 1892 tot 1897. In deze periode schilderde hij voornamelijk landschappen. Mondriaan ontwikkelde steeds meer een persoonlijke stijl. De landschappen die hij schilderde, leken niet meer op de werkelijkheid. De vorm was anders en de kleur ook. Door het contact met de schilder Jan Toorop ging Mondriaan zich bezighouden met het symbolisme en pointillisme.

Abstracte kunst

Abstract en rechtlijnig ging steeds meer de plaats innemen van de werkelijkheid. Abstracte kunst wordt ook wel non-figuratieve kunst genoemd. De zichtbare werkelijkheid is in deze kunstvorm niet meer belangrijk. Vorm, kleur en lijn komen daarvoor in de plaats. In Amsterdam maakte Mondriaan kennis met de schilderstijl kubisme. Als Mondriaan de schilderijen van Picasso, Braque en Cézanne ziet, besluit hij in 1911 te verhuizen naar Parijs.

Mondriaans stijl

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Mondriaan weer in Nederland. In 1914 maakte hij zijn eerste abstracte schilderij. Mondriaan raakte bevriend met Theo van Doesburg en was medeoprichter van De Stijl, een soort club van schilders en andere kunstenaars. Mondriaan gebruikte nu alleen nog maar de kleuren rood, geel en blauw. Daarnaast gebruikte hij nog zwart, wit en grijs. Hij schilderde horizontale en verticale lijnen. Van 1919 tot 1938 verbleef Mondriaan in Parijs. De laatste jaren van zijn leven woonde Mondriaan in New York. Mondriaans werken zijn in verschillende musea te zien.