Mozart

Werkstukken en spreekbeurten

Mozart is één van de beroemdste klassieke componisten ter wereld. Je zou denken dat iemand die zulke meesterwerken schreef heel rijk was, toch? Maar Mozart stierf als een arm man.

Een koninklijke tournee

In 1765 werd Wolfgang Amadeus Mozart in de Oostenrijkse stad Salzburg geboren. Heel snel bleek dat hij een enorm muzikaal talent was: hij speelde al jong klavecimbel (de voorloper van de piano), viool en orgel en toen hij vijf jaar was componeerde hij zijn eerste stuk. Daarom wordt hij een wonderkind genoemd. Ook zijn zus Maria Anna, of Nannerl, kon goed klavecimbel spelen en zingen. Hun vader Leopold nam hen daarom samen mee op tournee door Europa. Op die reis speelden Wolfgang en Nannerl voor de Franse en Britse koning, en ook voor de Nederlandse stadhouder Willem V. In Wenen traden ze op voor de Oostenrijkse keizer Frans Jozef en zijn vrouw Maria Theresia. De keizerin gaf hun als dank voor hun optreden prachtige kleren en er werd een schilderij van hen gemaakt.

Wenen

Mozart ging in 1781 naar Wenen. Dat was en is nog steeds dé stad van de klassieke muziek en de opera. Hij werd heel populair als musicus en componist. Zijn eerste opera Die Entführung aus dem Serail was een groot succes. Samen met de componisten Haydn en Beethoven wordt Mozart gerekend tot de drie grote meesters van de Weense klassieke periode.

Requiem

Mozart kwam tijdens zijn reizen vaak in aanraking met kerkmuziek. Hij was hier een groot liefhebber van en schreef zelf ook een flink aantal werken die bedoeld waren voor uitvoering tijdens een mis in de kerk. In 1791 startte hij met het schrijven van één van zijn beroemdste werken: het Requiem, oftewel dodenmis. Mozart was al ernstig ziek toen hij dit werk schreef. Het was nog niet af toen hij stierf. Iemand anders voltooide uiteindelijk het werk, op basis van Mozarts aanwijzingen.

Arme superster

Hoewel Mozart een van de grote sterren van zijn tijd was, had hij vaak geldzorgen. Hij verdiende wel goed, maar gaf ook veel geld uit. Bijvoorbeeld aan dure kleding, omdat hij voor belangrijke gasten optrad. Bovendien had hij het niet gemakkelijk. Met zijn vrouw Constanze Weber kreeg hij zes kinderen, van wie er vier vroeg stierven. Mozart zelf stierf op 1 december 1791 op 35-jarige leeftijd als een arm man en hij werd begraven in een armengraf in Wenen. In zijn korte leven componeerde Mozart meer dan 600 werken, waaronder orkestsymfonieën, operamuziek en kerkmuziek.