Museum

Werkstukken en spreekbeurten

Hoe vaak ben jij al naar een museum geweest? Welk museum vond jij het leukst?

Taken van het museum

In een museum worden objecten bewaard, onderzocht en tentoongesteld. Eigenlijk heeft een museum twee taken: het beschermen van de kunstwerken tegen beschadiging en het tonen van de beeldhouwwerken, schilderijen en andere objecten. 

Soorten musea

Het meervoud van museum is museums of musea. Er zijn verschillende soorten musea, zoals musea voor moderne kunst, musea met oude schilderijen en musea die dagelijkse gebruiksvoorwerpen tentoonstellen. In Utrecht is er zelfs een museum dat alleen maar treinen tentoonstelt: het Spoorwegmuseum. Eigenlijk is over ieder onderwerp of ieder geschiedenisonderwerp wel iets in een museum te vinden.

Overal

In iedere stad waar je komt, is wel een museum te vinden. Bekende musea in Nederland zijn het Rijksmuseum in Amsterdam, het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, Nemo in Amsterdam en het Mauritshuis in Den Haag. Ook in het buitenland zijn veel bekende musea. In Parijs is het Louvre een razend populair museum en in New York gaan veel kunstliefhebbers graag naar het Guggenheim Museum.

Veel jongeren vinden Nemo het leukste museum van Nederland. Nemo is een museum over wetenschap en techniek. Je mag in Nemo alles aanraken en van alles proberen. Het motto van het museum is ‘Spelen is leren’. Ieder jaar trekt Nemo meer dan 500.000 bezoekers. Veel bezoekers zijn jonger dan 13 jaar. 

Oudheid

In veel musea kan je heel oude kunstwerken bekijken. Sommige werken zijn wel duizend jaar oud! Iemand die de kunstwerken beoordeelt en zorg draagt voor de objecten in een museum, noem je een conservator. Iemand die de waarde van een kunstwerk bepaalt, noem je een taxateur

Niet gratis

Een museum is voor kinderen vaak gratis, maar volwassenen moeten een toegangskaartje kopen. Als je vaak naar het museum gaat, kan je een kortingskaart kopen. Deze kaart heet de Museumkaart. In de meeste musea in Nederland mag je daarmee gratis naar binnen.