Musical

Werkstukken en spreekbeurten

Ben jij dol op musicals? Dan is het misschien wel je wens om er eentje op Broadway te bekijken. Of misschien wil je zelf wel musicalster worden en daar ooit staan! Kom meer te weten over musicals.

Het ontstaan van de musical

De combinatie van toneel en muziek bestond al in de tijd van de oude Grieken. Zij begeleidden hun toneelstukken met gezongen commentaar. De eerste musical werd in 1866 opgevoerd op Broadway in New York in Amerika. De show werd een 'musical comedy' genoemd. Showboat was in 1927 de eerste musical zoals wij die nu kennen. Het was een theatervorm waarin zang, dans en verhaal een samenhangend geheel vormden en elkaar versterkten. De musical was veel grootschaliger dan eerdere musicals. Tot ver in de jaren vijftig bleef Broadway de plek van gigantische musicalsuccessen. Door de musicalfilms met sterren als Fred Astaire, Judy Garland en Gene Kelly maakte Europa na de Tweede Wereldoorlog kennis met de Amerikaanse musical.

De Nederlandse musical

In Nederland werd de musical pas vanaf 1960 bekend. De eerste Nederlandse musical heette Alle wegen gaan naar Amsterdam. Toch duurde het nog enkele jaren voordat de musical succes kreeg in Nederland. Dit gebeurde met de musical Heerlijk duurt het langst uit 1965. Deze werd geschreven door Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. Tegenwoordig heb je veel musicals, van kleine tot grote. Enkele bekende zijn Mamma Mia en Miss Saigon. Eind jaren tachtig werd de musical hier zo populair dat er tegenwoordig voor elke doelgroep wel een musical geproduceerd wordt.