Piano

Werkstukken en spreekbeurten

Wist je dat er voor geen enkel ander muziekinstrument zo veel muziek is geschreven als voor de piano? De piano is het populairste toetsinstrument.

Geschiedenis

De voorloper van de piano is de klavecimbel. In 1698 probeerde de Italiaanse instrumentenmaker Bartolommeo Cristofori een nieuw toetsinstrument te ontwerpen. Hij wilde een instrument maken dat zowel hard als zacht kon klinken. In 1709 was het instrument klaar. Hij noemde het gravicembalo col piano e forte (klavecimbel met hard en zacht). Later heette het instrument fortepiano, en nog later gewoon piano.

Pianomuziek

Voor piano is meer muziek geschreven dan voor elk ander instrument. Pianoduetten zijn muziekstukken voor twee spelers. Pianotrio's zijn stukken voor piano, viool en cello. Pianokwartetten zijn stukken voor piano, viool, klarinet en cello. Piano's kunnen heel goed meer dan één noot tegelijk spelen. Daarom zijn piano's heel geschikt voor het begeleiden van andere instrumenten, zangers en koren. Een paar bekende componisten van pianomuziek zijn Mozart, Bach en Beethoven, maar ook in jazz en popmuziek kun je het instrument horen.

Werking

Je kunt het beste een keertje in een piano kijken om te zien hoe deze werkt. Je ziet dan een aantal hamertjes en snaren. Bij het indrukken van een toets, wordt er een hamertje tegen de snaren geslagen. Het trillen van de snaren zorgt voor het geluid. De hamertjes hebben elk een eigen gewicht en snelheid. Hoe de piano klinkt, hangt af van de snelheid van de hamer. De klank die ontstaat, wordt sterker gemaakt door een houten zangbodem. Ook de houten kast om de piano maakt de klank sterker. Een gietijzeren raam zorgt ervoor dat de snaren zo strak mogelijk worden gespannen. Zo blijven ze goed op toon. Met de pedalen kun je zorgen voor lang klinkende tonen of juist gedempte tonen.