Popmuziek

Werkstukken en spreekbeurten

Bij popmuziek horen videoclips. Toch is dit niet altijd zo geweest. Weet jij welke popgroep ooit de allereerste videoclip maakte en waarom?

Wat is popmuziek?

Popmuziek is een verzamelnaam voor veel verschillende stijlen muziek. Pop is meer gericht op de populariteit bij een groot publiek, dan op de inhoud of de originaliteit. Het woord popmuziek is de verkorte vertaling van het Engelse popular music (populaire muziek).

Groot publiek

Bij popmuziek is het belangrijk dat veel mensen de muziek waarderen. Het luisteren naar muziek werd in de jaren vijftig van de vorige eeuw mogelijk voor een groot publiek. Dit kwam doordat de radio en de platenspeler niet alleen meer te koop waren voor rijke mensen. Dit zorgde voor de opkomst en de verspreiding van popmuziek.

Videoclip

In 1975 is iets uitgevonden dat enorm belangrijk werd voor de popmuziek: de videoclip. Tot die tijd traden popgroepen altijd op in muziekprogramma's op tv. Het plaatje werd dan gedraaid en de zangers playbackten mee. Maar in 1975 liep de popgroep Queen tegen een probleem aan. Zij hadden een nummer met zo veel stemmen dat ze het niet konden playbacken. Ze maakten toen een filmpje bij het nummer en stuurden dat naar alle muziekprogramma's. Het werd de eerste videoclip!