Rembrandt
Werkstukken en spreekbeurten
- Basisschool groep 5-6
- Basisschool groep 7-8
- Voortgezet onderwijs klas 1-2
Rembrandt van Rijn is een van de beroemdste kunstschilders van Nederland uit de zeventiende eeuw. Wat kon hij vooral heel goed schilderen?
De beginjaren
Rembrandt van Rijn werd op 15 juli 1606 geboren in Leiden. Hij ging eerst naar de Latijnse school, waarna hij van zijn vader verder moest studeren aan de Universiteit van Leiden. Maar Rembrandt wilde liever schilderen! Hij ging in de leer bij achtereenvolgens Jacob van Swanenburgh en Pieter Lastman. In 1625 startte Rembrandt zijn eigen atelier in Leiden, samen met zijn vriend, de schilder Jan Lievens. Van hem leerde Rembrandt de techniek van het etsen.
Amsterdam
Rembrandt was al tijdens zijn leven zeer bekend. Veel rijke kooplieden uit Amsterdam gaven hem opdracht om hun portret te schilderen. Vanwege de vele opdrachten verhuisde Rembrandt naar Amsterdam. In 1634 trouwde hij daar met Saskia van Uylenburgh, een nicht van een bekende kunsthandelaar. Rembrandt maakte ook veel portretten van zichzelf, zowel op jonge leeftijd, alsook later toen hij ouder was. Ook zijn vrouw Saskia en zijn zoon Titus heeft hij meerdere malen op het doek vastgelegd.
Meester in gezichtsuitdrukkingen
Rembrandt was een meester in het schilderen van gezichtsuitdrukkingen. Hij deed dit zo precies dat zijn portretten levensecht leken. Later legde Rembrandt zich meer toe op het schilderen van landschappen en historische en bijbelse taferelen. Rembrandt was een zeer productief kunstschilder. Hij maakte, voor zover bekend, 300 schilderijen, 300 etsen en wel 2000 tekeningen. Toch ging het hem financieel niet altijd voor de wind. Hij werd in 1656 zelfs failliet verklaard, waarna hij moest verhuizen naar een kleinere woning. In 1669 stierf Rembrandt en werd hij begraven in een huurgraf in de Westerkerk in Amsterdam.
De Nachtwacht
Jaarlijks komen er honderdduizenden mensen in het Rijksmuseum in Amsterdam kijken naar Rembrandts bekendste schilderij: De Nachtwacht. Rembrandt schilderde het tussen 1640 en 1642 en het laat de leden van de Schuttersvereniging van Amsterdam zien. Oorspronkelijk was het schilderij nog groter dan het nu is. In 1715 werd het verkleind, omdat het zo beter paste tussen twee ramen in het Amsterdamse stadhuis. Rembrandt schilderde het schilderij vrij donker om zo met licht juist meer aandacht op bepaalde scenes te vestigen. Door verkleuring van het vernis (beschermend deklaagje) werd het nog donkerder. Vanaf de achttiende eeuw kreeg het daarom de naam De Nachtwacht.
Filmpjes
-
bron: Schooltv/Clipphanger
-
bron: Schooltv/Het Klokhuis
-
bron: Schooltv/Beeldbank
-
bron: YouTube/Canon van Nederland
De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn
bron: Schooltv/Topstukken van het Rijksmuseum
De portretten en zelfportretten van Rembrandt
bron: Schooltv
-
bron: Schooltv/Rembrandt, het leven is een schouwtoneel
-
bron: Schooltv/Rembrandt, het leven is een schouwtoneel
Welk verhaal vertelt de Nachtwacht?
bron: Schooltv
-
bron: Schooltv/Het Klokhuis
Meer over Rembrandt op andere sites
-
Canon van Nederland
Informatie over Rembrandt: een van de grote schilders.
-
Wikipedia
Informatie over Rembrandt van Rijn.
-
Museum Het Rembrandthuis
Informatie over het leven en werk van Rembrandt.
-
Canon van Nederland
Lees over de plek waar Rembrandt woonde en werkte.
-
NPO Kennis
Waarom is Rembrandt onze grootste schilder?
-
NPO Kennis
Waarom is de Nachtwacht zo beroemd?
-
Rijksmuseum
Lees over Rembrandt en bekijk zijn werken.
-
Rijksmuseum
Lees hier het Marten & Oopjen Magazine.
-
Schooltv
Bekijk de interactieve schoolplaat over de Nachtwacht