Sinterklaas

Werkstukken en spreekbeurten

Op 5 december vieren we de verjaardag van Sinterklaas. De Sint heet eigenlijk Nicolaas van Myra en hij komt uit Turkije.

Heilig

De naam Sinterklaas komt van Sint Nicolaas. ‘Sint’ betekent ‘heilig’. De heilige Nicolaas woonde in het Turkse dorpje Myra. De verhalen van vroeger vertellen dat hij drie dochters van een arme vader verraste met goud. Met dat goud konden de vrouwen trouwen. Ook zou Nicolaas drie overleden kinderen weer tot leven hebben gewekt. Hij werd daarom de heilige van de onverwachte cadeaus genoemd.

Het feest

In Nederland vieren we Sinterklaas met snoepgoed, zoals speculaas, chocoladeletters, pepernoten en marsepein. Kinderen krijgen cadeautjes in hun schoen en volwassenen geven elkaar cadeautjes met een gedicht erbij. Soms spreken klassen of families af om hun cadeaus op een verrassende manier te verpakken als 'surprise'. Sinterklaas krijgt hulp van de Zwarte Pieten. Die Pieten dragen vaak een zak met cadeaus en snoepgoed voor Sinterklaas.

Om kinderen bang te maken, zeiden sommige mensen vroeger dat stoute kinderen in de zak werden gestopt. Ze zouden na 5 december voor straf mee moeten naar Spanje. Het was maar een manier om te zorgen dat de kinderen niet vervelend of ongehoorzaam deden. Er was niets van waar.