Sinterklaas

Werkstukken en spreekbeurten

Op 5 december vieren we de verjaardag van Sinterklaas, die uit Spanje komt. Maar wie was de heilige Nicolaas uit Turkije?

Heilig

De naam Sinterklaas komt van Sint-Nicolaas. ‘Sint’ betekent ‘heilig’. Nicolaas leefde in de derde eeuw na Christus en woonde in het Turkse dorpje Myra. De verhalen van vroeger vertellen dat hij drie dochters van een arme vader verraste met goud, waardoor ze een bruidsschat hadden om te kunnen trouwen. Ook zou Nicolaas drie overleden kinderen weer tot leven hebben gewekt. Hij werd daarom heilig verklaard en de beschermheilige van kinderen genoemd.  

Het feest

In Nederland vieren we Sinterklaas met snoepgoed, zoals speculaas, chocoladeletters, pepernoten en marsepein. Kinderen krijgen cadeautjes in hun schoen en volwassenen geven elkaar cadeautjes met een gedicht erbij. Soms spreken klassen of families af om hun cadeaus op een verrassende manier te verpakken als 'surprise'. Sinterklaas krijgt hulp van de Pieten. Zij dragen vaak een zak met cadeaus en snoepgoed voor Sinterklaas.

Zwarte Piet

Sinds de jaren zestig is er discussie rondom de knecht van Sinterklaas, Zwarte Piet. Tegenstanders van Zwarte Piet vinden dat het racistisch is om een gekleurde knecht te hebben. Voorstanders stellen dat Zwarte Piet onschuldig en kindvriendelijk is. Zij vinden dat het bij de Nederlandse traditie hoort.