Slaginstrumenten

Werkstukken en spreekbeurten

De drummer in een band, de paukenist in een orkest en de speler van een xylofoon; het zijn allemaal slagwerkers. Slagwerk is namelijk een verzamelnaam voor alle instrumenten die je met een slagtechniek bespeelt, veelal met stokken.

Soorten

Slaginstrumenten worden onderverdeeld in twee groepen: de membranofonen en idiofonen. Membranofonen hebben een vel dat in trilling wordt gebracht door er bijvoorbeeld op te slaan, zo ontstaat het geluid. Denk hierbij aan een drum of aan pauken. Bij idiofonen is het instrument gemaakt van materiaal dat van nature al geluid geeft als je erop slaat. Denk aan het hout van een xylofoon of het metaal van een triangel.

Instrumenten

Er bestaan veel verschillende slaginstrumenten die bespeeld worden met de handen of met stokken. Een drumstel bestaat uit verschillende soorten trommels en bekkens. Andere slagwerkinstrumenten zijn onder meer de xylofoon, buisklokken, triangel, houtblok, pauken en marimba. Met de term percussie – ook een onderdeel van het slagwerk - bedoelen we de kleinere slagwerkinstrumenten en instrumenten uit de wereldmuziek zoals de bongo en conga.

Orkest en band

Fanfareorkesten bestaan uit blazers en slagwerkers. Een symfonieorkest heeft een uitgebreide slagwerkgroep, waarbij onder meer pauken, de triangel, de buisklokken, xylofoon en verschillende drums regelmatig gebruikt worden. En natuurlijk is het drumstel niet weg te denken uit de jazz- en popmuziek.