Trompet

Werkstukken en spreekbeurten

Denk je bij trompetmuziek aan de vrolijkheid van de fanfare? Aan de hiphopmuziek van Kyteman? Of juist aan de Nationale Dodenherdenking?

Kenmerken

Een trompet is een blaasinstrument gemaakt van koper (gemengd met een beetje tin voor de stevigheid). Het instrument bestaat eigenlijk uit een lange buis die met een ‘kronkel’ is gevouwen tot een compact instrument. Aan het uiteinde zit de beker waar het geluid uitkomt, aan de voorkant zit een blaasstuk waartegen de speler zijn mond zet. Om verschillende tonen te kunnen spelen, heeft de trompet drie ventielen waarmee de buis verlengd kan worden (het geluid wordt omgeleid door een langere buis) en waardoor de toon dus lager wordt.

Blaastechniek

Op een trompet blaas je niet om geluid te krijgen. De bespeler spant de lippen en maakt een soort zoemend geluid waarmee een trilling en daarmee de klank wordt geproduceerd. Deze lastige techniek wordt toegepast bij alle koperblaasinstrumenten.

Van jazz tot klassiek

De trompet wordt al genoemd in de Bijbel en kent dus een lange geschiedenis. Dit waren alleen wel iets andere trompetten dan het instrument zoals wij het nu kennen. Pas in de negentiende eeuw werd namelijk het ventiel bedacht voor de trompet. Sindsdien kunnen er veel meer tonen gespeeld worden. Toch komt de trompet regelmatig terug in klassieke muziek van componisten van ver voor die tijd. De koperblazers vormen dan ook een vast onderdeel in een symfonieorkest. Het meest populair is de trompet in de jazzmuziek. Het heldere, scherpe geluid van het instrument lijkt perfect voor de improvisatiemuziek. Dat is muziek die spontaan wordt verzonnen. Beroemde trompettisten zijn: Kyteman, Miles Davis en Chet Baker.