Van Gogh

Werkstukken en spreekbeurten

Van Gogh is een wereldberoemde kunstschilder. Je zou denken dat hij erg rijk was, toch? Maar dan heb je het mis! Pas na zijn dood werd Van Gogh erkend als een van de grootste schilders uit de negentiende eeuw. Hij leefde in armoede en verkocht tijdens zijn leven slechts één schilderij.

Nederlandse periode

Vincent van Gogh werd geboren op 30 maart 1853. Hij was de oudste zoon van een dominee. Zijn broer Theo was vier jaar jonger. Van 1881 tot 1883 woonde Vincent in Den Haag. Hij kreeg er schilderles van zijn neef Anton Mauve. Van 1883 tot 1885 woonde Vincent bij zijn ouders in Nuenen. Deze Nuenense periode is de belangrijkste van zijn verblijf in Nederland geweest. Van Gogh had een voorkeur voor het schilderen van eenvoudige mensen en alledaagse onderwerpen. Van Gogh wilde een 'boerenschilder' worden en de hardheid van het boerenleven vastleggen. Hij gebruikte vooral donkere kleuren. In 1885 schilderde Van Gogh zijn beroemde werk De Aardappeleters.

Parijse periode

Van 1886 tot 1888 woonde Van Gogh in Parijs. Hier veranderde zijn schilderstijl onder invloed van het impressionisme en het pointillisme. Zijn werk werd vrolijker en de kleuren werden lichter. Van Gogh had belangstelling voor de portretkunst. Omdat hij geen geld had om een model te betalen, kocht hij een spiegel en ging er zelf voor zitten. Hij schilderde in Parijs minstens twintig zelfportretten.

Arles en Saint-Rémy

Van 1888 tot 1889 woonde Van Gogh in Arles (Provence, Frankrijk). De heldere kleuren en het sterke licht van de Provence inspireerden Van Gogh. Hier schilderde hij landschappen met bloeiende bomen en de bekende zonnebloemen. Na een ruzie met zijn vriend Paul Gauguin sneed Van Gogh een stuk van zijn linkeroor af. Niet veel later liet hij zich na een geestelijke instorting opnemen in de psychiatrische inrichting van Saint-Rémy. Ondanks zijn ziekte schilderde Van Gogh de mooiste schilderijen. Na het verlaten van de inrichting vertrok Van Gogh naar Auvers-sur-Oise, een plaatsje in de buurt van Parijs. Zijn depressies bleven komen en op 29 juli 1890 pleegde Van Gogh op 37-jarige leeftijd zelfmoord.