Amsterdam

Werkstukken en spreekbeurten

Geef mij maar Amsterdam, dat is mooier dan Parijs! Dit zijn de eerste regels van een bekend liedje over de hoofdstad van Nederland. Ben jij het met de zanger eens? Dan wil je natuurlijk alles weten over deze stad!

Klein dorpje aan de Amstel

Amsterdam is de hoofdstad van ons land. De stad was vroeger een klein dorpje aan de monding van de rivier de Amstel en aan het IJ. Het land liep regelmatig onder water. Rond 1200 legden de mensen dijken aan om het land te beschermen tegen het water en werd er een dam in de Amstel gemaakt. Deze nederzetting heette Amstelredamme en werd later Amsterdam. Nu is Amsterdam een grote en levendige stad. Er wonen ongeveer 870.000 mensen, uit veel verschillende culturen. Bekende wijken in Amsterdam zijn de Jordaan, de Pijp, Amsterdam-Zuid en de Bijlmer. 

Handelsstad

Amsterdam groeide in de zeventiende eeuw uit tot een grote handelsstad. Kooplieden brachten spullen als graan, zout en bier naar Amsterdam. Dit deden ze met schepen. De schepen voeren van de haven door de grachten naar hoge pakhuizen. Hier werd alles opgeslagen totdat het verkocht werd. Veel mensen wilden in Amsterdam komen wonen, want er was veel werk. De stad groeide daardoor snel.

Grachtengordel

Bij elke stadsuitbreiding groeven de Amsterdammers een nieuwe boog om de oude binnenstad. De grachten kregen daardoor het patroon van een riem of gordel. Daar komt de naam grachtengordel vandaan. De hoofdgrachten van de grachtengordel zijn de Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht. Belangrijke kooplieden lieten mooie hoge herenhuizen aan de grachten bouwen om in te wonen. Zo kon iedereen goed zien hoe rijk ze waren. Nu varen toeristen van over de hele wereld over de grachten om de historische binnenstad van Amsterdam te bekijken. De grachtengordel is in 2010 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst.

Van alles te beleven

Toeristen komen graag in Amsterdam. Ze varen over de grachten in een rondvaartboot, bezoeken een museum of gaan winkelen in de Kalverstraat of op de Albert Cuypmarkt. De grote musea zijn het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum, het Van Gogh Museum en het Anne Frank Huis. In Amsterdam vind je de oudste dierentuin van Nederland, Artis. De Dam is het bekendste plein. Daar staat het Koninklijk Paleis. Elk jaar wordt de dodenherdenking gehouden bij het Nationaal Monument op de Dam. Vlakbij de Dam staat de Beurs van Berlage. Dit is een rijksmonument.