Argentinië

Werkstukken en spreekbeurten

Je kent Argentinië als het land van Máxima, de tango en Argentijnse biefstuk. Wil je er weleens wat meer over weten? Lees er hier alles over.

Geografie

Argentinië ligt in het uiterste zuiden van Zuid-Amerika. Het grenst aan vijf landen: Brazilië, Paraguay, Uruguay, Bolivia en Chili. Het is na Brazilië het grootste land in Zuid-Amerika. De hoofdstad is Buenos Aires. Alleen al in die stad wonen net zo veel mensen als in heel Nederland. En in heel Argentinië wonen ongeveer acht keer meer inwoners dan in Nederland. Het land zelf is bijna 70 keer zo groot als Nederland. Gigantisch, hè? Argentinië telt maar liefst 29 nationale parken. Je kunt Argentinië in drie delen verdelen: Pampa, Patagonië en het Andesgebergte. De grens tussen Pampa en Patagonië wordt bepaald door de rivier de Colorado. De langste rivier van Argentinië is de Paraná. De naam Argentinië is afgeleid van het Latijnse woord argentum (zilver), een edelmetaal wat daar veel gevonden wordt. 

Klimaat

Het klimaat in Argentinië is voornamelijk gematigd: het noorden (pampa's) is subtropisch, het zuiden (Patagonië tot aan Vuurland) is droog en sub-Antarctisch. In het westen ligt het Andesgebergte met Aconcagua als hoogste punt. Daar heerst een droog klimaat. Argentinië ligt op het zuidelijk halfrond, waardoor de seizoenen tegenovergesteld zijn aan die van het noordelijk halfrond, waar bijvoorbeeld Nederland ligt. Dat betekent dat als het bij ons winter is, het in Argentinië zomer is.

Bevolking en economie

Na de Spaanse overheersing in de zestiende eeuw kwamen vanaf de negentiende en twintigste eeuw immigranten uit Europa naar Argentinië. De bevolking van Argentinië bestaat dan ook uit een mengeling van culturen. Naast de officiële taal Spaans worden ook de inheemse talen Quechua (taal van de Inca's) en Guarani (niet gebonden aan een indianenstam) gesproken. De religie is voornamelijk rooms-katholiek. Het opleidingsniveau in Argentinië is relatief hoog, omdat tien jaar scholing verplicht is. Argentinië heeft een groeiende markt. Het land handelt in olie, textiel, metaal, papier, karton en vlees.

Politiek

De bekendste president van Argentinië was Juan Domingo Péron. Misschien heb je de naam van zijn vrouw weleens gehoord, Evita. Over haar is een musical gemaakt. Niet lang na zijn dood volgde in 1976 een staatsgreep, waarbij dictator Jorge Videla aan de macht kwam. Hij was het hoofd van de militaire junta (dictatuur). Er verdwenen toen veel jonge mensen, vooral tegenstanders van Videla. Hun moeders richtten een protestbeweging op, de Dwaze Moeders. Nog steeds houden zij elke week een stille demonstratie op Plaza del Mayo, het centrale plein in Buenos Aires. Pas eind jaren tachtig werd Argentinië democratisch.