Australië

Werkstukken en spreekbeurten

Australië: het land van kangoeroes, Ayers Rock, de outback, Aboriginals en backpackers. Ga je mee down under?

Land en bewoners

Australië is een land aan de andere kant van de wereld, dat grenst aan de Grote Oceaan en de Indische Oceaan. Het land is ongeveer 185 keer zo groot als Nederland! De hoofdstad is Canberra. Er leven ruim 20 miljoen mensen in Australië. Voor het grootste deel is de bevolking van Europese (voornamelijk Britse) afkomst. De oorspronkelijke bewoners van Australië heten Aboriginals. Er zijn nu niet meer zo heel veel Aboriginals in Australië.

Klimaat

De seizoenen in Australië zijn net andersom vergeleken met ons. De lente duurt van september tot november, de zomer van december tot februari, de herfst van maart tot mei en de winter van juni tot augustus. Australië heeft voor het grootste gedeelte een subtropisch klimaat. Midden-Australië of de outback kent een echt woestijnklimaat.

Toerisme

Het toerisme wordt steeds belangrijker voor Australië. De meeste toeristen reizen naar plaatsen in het oosten, in Queensland en New South Wales. De stad Sydney wordt vooral bezocht om de kilometerslange stranden en om het nabijgelegen Ku-ring-gai Chase National Park, een dierenreservaat. De grootste toeristische attractie is het Great Barrier Reef. Je kunt daar duiken en prachtige vissen en koraal zien. Daarnaast is Ayers Rock of Uluru (op de foto hierboven) heel bekend. Veel toeristen komen uit Japan en de Verenigde Staten. Ook trekken er veel backpackers (toeristen, vooral jongeren, die goedkoop rondreizen) uit Europa door Australië.