België

Werkstukken en spreekbeurten

Heb jij Manneken Pis weleens zien plassen? Houd je ook zo van Belgische wafels en Vlaamse friet? Kom meer te weten over onze zuiderburen!

Drie talen

Wist je dat België en Nederland heel lang één land waren? Pas in 1830 werd België een onafhankelijk land en nu zijn België en Nederland twee aparte koninkrijken. België ligt ten zuiden van Nederland en telt ongeveer 11 miljoen inwoners. Ter vergelijking: in Nederland wonen ongeveer 17 miljoen mensen. Er worden in België drie verschillende talen gesproken. Er zijn delen waar Frans gesproken wordt en delen waar Nederlands gesproken wordt. De Nederlandse taal heet in België Vlaams. De Franse taal heet Waals. Dat zijn de twee belangrijkste talen in België. Daarnaast wordt er bij de grens met Duitsland door een kleine groep Belgen ook Duits gesproken.

Gewesten

België bestaat uit drie gewesten: het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, het Waals Gewest en het Vlaams Gewest. Omdat het uit verschillende gewesten bestaat, is het lastig om over één Belgische cultuur te spreken. België staat wel wereldwijd bekend om zijn Vlaamse frieten en om de Belgische wafels.

Natuur

In België bestaan twee delen natuur: het laagland en de Ardennen. Het laagland ligt aan de kust van de Noordzee. De Ardennen is een groot natuurgebied en strekt zich uit over het zuiden van het land. In de Ardennen liggen harde gesteenten, waarvan sommige wel meer dan 100 miljoen jaar oud zijn. In de Ardennen zijn veel bossen met heuvels en rotsen. In het westen van België liggen duinen en strand. In het westen en noorden liggen heidevelden en vlakke landbouwgebieden.

Manneken Pis

Een bekende toeristische trekpleister van de hoofdstad Brussel is Manneken Pis. Je vindt het kleine standbeeld in het centrum en het stelt een plassend jongetje voor. Manneken Pis is een beroemde mascotte van de stad.

Koningshuis

Net als Nederland is België een monarchie, dus heeft het een koning en koningin. Koning Filip Leopold Louis Marie is de koning van België. Zijn vrouw is koningin Mathilde Marie Christine Ghislaine. Zij hebben samen vier kinderen: twee dochters en twee zonen.