Brazilië

Werkstukken en spreekbeurten

Het is het grootste land van Zuid-Amerika en heeft ook nog eens de meeste inwoners van het zuidelijke werelddeel: Brazilië. Het is een land van voetbal, carnaval en favela’s: de bekende buitenwijken waar de arme bevolking woont. De hoofdstad is Brasilia, een stad die in 1960 speciaal gebouwd is om als hoofdstad te dienen.

Bevolking

De Brazilianen vormen een volk met veel verschillende achtergronden. De oorspronkelijke bewoners, de inheemse bevolking, vormen nog een klein deel van de huidige bevolking. Verder zijn er veel Brazilianen met een Europese achtergrond en is er ook een Japanse bevolking in Brazilië. Vanwege de slavernij in de zestiende eeuw, heeft Brazilië een grote groep inwoners met een Afrikaanse achtergrond. Met meer dan 200 miljoen inwoners wonen er in Brazilië meer mensen dan in Frankrijk, Duitsland en Italië bij elkaar.

Geschiedenis

In 1500 zette de Portugese ontdekkingsreiziger Pedro Álvares Cabral voet op Braziliaanse bodem. Zo’n dertig jaar later startte Portugal met de kolonisatie van het land. In die tijd werd het land bewoond door de inheemse bevolking. De Europese kolonisten verjaagden de inheemsen en begonnen suikerplantages op de vruchtbare grond langs de kust. Tot de achttiende eeuw werd er vooral nog de taal van de inheemsen gesproken. Daarna werd Portugees de officiële taal van het land, en dat is het nog steeds.

Amazone regenwoud

In Brazilië ligt 60% van het grootste regenwoud ter wereld: het Amazone regenwoud. Door dit gebied, waar nog veel inheemse stammen wonen, stroomt de rivier de Amazone. In het regenwoud leven duizenden soorten insecten, vogels en zoogdieren. Ook groeien er duizenden verschillende soorten planten en bomen. Daarom is het een erg waardevol gebied voor biologen en andere natuuronderzoekers. De temperatuur in het Amazone regenwoud is gemiddeld zo’n 29 graden en het regent heel veel. Het regenwoud is ook belangrijk voor ons. Bomen zetten namelijk CO2 (koolstofdioxide ook wel broeikasgas genoemd) om in zuurstof en zuiveren zo de lucht. Door de enorme hoeveelheid bomen is het Amazone regenwoud dus een belangrijke zuurstofbron. Het regenwoud wordt niet voor niets de ‘longen van de wereld’ genoemd. Dagelijks worden er meerdere voetbalvelden aan bomen gekapt door bedrijven die de bomen of de grond gebruiken voor eigen doeleinden. Deze kap is een grote zorg voor natuur- en milieuorganisaties.