China

Werkstukken en spreekbeurten

Twintig procent van de wereldbevolking spreekt Chinees. We eten Chinees en gebruiken veel producten die gemaakt zijn in China. Over zo'n groot en belangrijk land wil je toch meer weten?

Volksrepubliek China

De Volksrepubliek China is een enorm groot land. Het is wel 240 keer groter dan Nederland. China ligt in Oost-AziĆ« en grenst aan veertien landen. De hoofdstad van China is Beijing (Peking). Het landschap bestaat vooral uit heuvel- en berglandschap. Bij de grens met Tibet ligt de hoogste berg ter wereld: Mount Everest.

Inwoners

Van alle landen in de wereld heeft China de meeste inwoners. Er wonen bijna 1,4 miljard mensen; dat is een vijfde deel van de totale wereldbevolking! In China wonen 56 verschillende bevolkingsgroepen met elk hun eigen cultuur, levenswijze en dialect. De schrijftaal met de Chinese tekens (karakters) wordt in het hele land gebruikt. Meer dan de helft van de Chinezen werkt in de landbouw.

Klimaat

In een groot land als China zijn veel verschillende klimaattypen. In Noordoost-China worden hete droge zomers afgewisseld door lange koude winters. De 'Chinese Noordpool', met temperaturen tot wel min 50 graden Celsius, is in de regio Binnen-Mongoliƫ. De zomers op de hoogvlakte zijn kort en warm, de winters erg koud. In Centraal-China zijn er hete, vochtige zomers met veel regen. In Zuid-China heerst een subtropisch klimaat, lange hete vochtige zomers en korte koele winters. In de kuststreken zijn vaak tyfoons (orkanen).

Economie

De economie in China is sinds de jaren 80 enorm gegroeid. China is een van de grootste exportlanden ter wereld. Zo is het een van de grootste producenten en exporteurs van groente en fruit. Maar ook van grote ladingen rijst, thee, metaalsoorten en textiel. Speelgoed, elektronica en huishoudelijke artikelen zijn vaak 'made in China'. Kijk maar eens op hoeveel producten je dat ziet staan. 

Bedreigde diersoort

Misschien heb je weleens een panda in de dierentuin gezien. In het wild komt de reuzenpanda alleen in China voor. Het dier is zeldzaam en behoort tot de bedreigde diersoorten. Panda's eten bamboe. Dat is taai, dus ze moeten er goed op kauwen. En ze moeten er veel van eten, omdat ze energie nodig hebben om warm te blijven. Want in de Chinese bergen is het koud. Panda's zijn dus het grootste deel van de dag druk met eten!

Coronavirus

In december 2019 is in China, in de stad Wuhan, het coronavirus uitgebroken. Het virus dat zich in 2020 over heel de wereld verspreidde. Omdat er zoveel mensen in China wonen, waren er binnen de kortste keren dan ook heel veel mensen ziek. Om ervoor te zorgen dat niet nog meer mensen ziek werden, moest iedereen in zijn eigen huis blijven. Een zogeheten lockdown. Niemand ging meer naar school en ouders werkten thuis. Veel winkels waren gesloten, de straten leken wel verlaten.