Denemarken

Werkstukken en spreekbeurten

Wist je dat het waddengebied niet alleen in Nederland is, maar zich uitstrekt tot in Denemarken? Kom hier alles te weten over dit Scandinavische land.

Scandinavisch land

Denemarken is een land in Noord-Europa. Het is het kleinste Scandinavische land. Denemarken vormt met Noorwegen en Zweden samen Scandinavië. Soms rekenen mensen Finland en IJsland ook bij Scandinavië, maar die horen er officieel niet bij. Denemarken bestaat voor het grootste deel uit een schiereiland. Dat is Jutland, het stuk Denemarken dat grenst aan Duitsland. Andere Deense eilanden zijn Funen, Seeland en Lolland. Groenland en de Faeröer eilanden behoren ook tot het Deense koninkrijk.

Deense kroon

In Denemarken wonen bijna zes miljoen mensen. De landstaal is Deens. Denemarken is wel lid van de Europese Unie, maar ligt niet in de eurozone. Er wordt niet betaald met de euro, maar met de Deense kroon.

Natuur en klimaat

De natuur in Denemarken bestaat uit heuvels, heidegebieden, meren, rivieren, beuken- en dennenbossen. Denemarken ligt aan de Noordzee en aan de Oostzee. De kust is vergelijkbaar met onze kust, met lange zandstranden. Ook het klimaat lijkt op dat van ons, al is de zon er net iets feller in de zomer. 

Kopenhagen, Legoland en waddengebied

Toeristen gaan vaak naar de hoofdstad van Denemarken, Kopenhagen. Dat is ook de grootste stad van het land. Je kunt er een standbeeld bekijken van De kleine zeemeermin, het sprookjesfiguur uit het verhaal van de beroemde Deense schrijver Hans Christian Andersen. In de stad Billund is het pretpark Legoland. Daar werd namelijk het wereldberoemde speelgoed LEGO uitgevonden. Toeristen trekken ook vaak naar het waddengebied, dat in Denemarken benoemd is tot nationaal park.