Duitsland

Werkstukken en spreekbeurten

Het land van Bratwurst, Sauerkraut, Schlagermuziek, die Mannschaft, Volkswagen en bierfeesten. Maar ook het land met een afwisselend landschap en een berucht oorlogsverleden. Over welk land hebben we het dan? Dat kan er natuurlijk maar één zijn: Duitsland!

Duitsland in het kort

Duitsland ligt centraal in Europa en grenst aan maar liefst negen landen. Het land is bijna negen keer zo groot als Nederland. Duitsland heeft meer dan 83 miljoen inwoners. De hoofdstad is Berlijn. Duitsland heeft een gematigd klimaat. Het land bestaat uit drie grote geografische landschappen:

  1. het vlakke laagland in het noorden
  2. het middelgebergte in het binnenland
  3. het hooggebergte van de Alpen in het zuiden

Verdeeld in Oost en West

Nadat de Duitsers in 1945 de Tweede Wereldoorlog hadden verloren, werd het land in 1949 door de geallieerde overwinnaars opgedeeld. Het oostelijk deel werd door Rusland (de Sovjet-Unie) gedwongen om ook communistisch te worden. Het werd een aparte staat: Oost-Duitsland, officieel de Duitse Democratische Republiek (DDR) genoemd. West-Duitsland bleef bij het rijke West-Europa horen, en ging de Bondsrepubliek Duitsland heten. De hoofdstad Berlijn lag in het oostelijk deel. Maar ook Berlijn werd in tweeën gedeeld, door een grote muur. De ene helft kwam onder Russisch gezag, de andere helft van Berlijn bleef westelijk. Helemaal geïsoleerd, midden in Oost-Duitsland. In november 1989 kwam aan deze bijzondere situatie een einde. De DDR-regering kwam ten val en de muur werd afgebroken. Oost- en West-Duitsland werden weer één land. Maar nog steeds is er een groot verschil tussen het arme oosten en het rijke westen, tussen de Ossies en de Wessies.

Toerisme in Duitsland

Duitsland is een hele populaire vakantiebestemming. Vooral veel Nederlanders, Amerikanen en Britten brengen hun vakantie in Duitsland door. Belangrijke toeristische trekpleisters zijn de prachtige oude steden en natuurgebieden: bergen, grote rivieren als de Moezel en de Rijn, en uitgestrekte wouden. Aan de kust van de Noordzee en de Oostzee liggen talrijke badplaatsen. Ook staat Duitsland bekend om de bierfeesten en wijnfeesten. Hier komen jaarlijks miljoenen bezoekers op af.