Frankrijk

Werkstukken en spreekbeurten

Frankrijk ken je als het land van de Eiffeltoren, stokbrood en de Tour de France. Maar weet je bijvoorbeeld ook dat er veel Franse eilanden zijn?

Frankrijk in het kort

Frankrijk is het grootste land van West-Europa. Het land is ongeveer dertien keer zo groot als Nederland. De hoofdstad is Parijs. De natuurlijke grenzen zijn twee hooggebergten: in het oosten de Alpen en in het zuiden de Pyreneeën. Frankrijk grenst aan België, Luxemburg, Duitsland, Zwitserland, Italië, Monaco, Spanje en Andorra. Het grootste eiland van Frankrijk is Corsica in de Middellandse Zee. Daarnaast horen er allerlei kleinere eilandjes bij de Franse republiek, en overzeese departementen zoals de eilanden Guadeloupe en Martinique. Frankrijk ligt aan de Atlantische Oceaan en aan de Middellandse Zee en heeft dus veel kust, wel 6200 kilometer! In het binnenland is het landschap vlak tot heuvelachtig. Frankrijk heeft een aantal verschillende klimaten. De kust heeft bijvoorbeeld een zeeklimaat, het oosten een landklimaat. De taal van Frankrijk is het Frans.

Inwoners

Frankrijk heeft bijna 67 miljoen inwoners. Het is een van de dunst bevolkte landen van Europa. Tachtig procent van het land bestaat uit landelijk gebied. Driekwart deel van de bevolking woont in de steden.

Toerisme

Het toerisme is belangrijk voor Frankrijk. Vooral de Provence-Alpes-Côte d'Azur aan de Middellandse Zee is geliefd als vakantiebestemming. Andere bekende toeristengebieden zijn Normandië en Bretagne, de Ardêche, de Dordogne en de Franse Alpen. Ook de kastelen aan de rivier de Loire zijn populair. Een andere bekende bezienswaardigheid is het paleis van Versailles. Parijs is de stad van mode, kerken, musea, geschiedenis, kunst en cultuur. De Franse keuken is geliefd bij toeristen, net als Franse kaas en wijn.