Friesland

Werkstukken en spreekbeurten

Wist je dat Nederland twee officiële talen heeft? In Friesland wordt namelijk niet alleen Nederlands, maar ook Fries gesproken. Versta jij deze taal, denk je?

Provincie

In het noorden van Nederland ligt de provincie Friesland. De provincie telt bijna 647.000 inwoners (januari 2017). De hoofdstad van Friesland is Leeuwarden. Friesland is een van de dunstbevolkte provincies van Nederland.

Water, water en nog meer water

Friesland is een provincie met heel veel water. Er zijn sloten, plassen, kanalen en meren en de provincie grenst ook aan de Waddenzee. Vroeger overstroomde Friesland vaak omdat het aan zee ligt. Veel huizen werden daarom op een terp of een wierde (heuvel) gebouwd. Zo bleef alles droog. Omdat er zoveel water in Friesland is, wordt er in de zomer veel gezeild en gesurft en in de winter - als het koud genoeg is - geschaatst. Sneek is bijvoorbeeld een stad die bekend staat om zeilen.

Sneekweek

De Sneekweek is een jaarlijks terugkerend evenement in Sneek. Op het Sneekermeer vinden dan iedere dag zeilwedstrijden plaats en het is een week lang één groot feest. Zo is er tijdens de Sneekweek een kermis, muziekfestival en vlootschouw. De Sneekweek bestaat al sinds 1934.

Elfstedentocht

Een ander typisch en bekend Fries evenement is de Elfstedentocht. Dat is een schaatstocht van 200 kilometer langs elf Friese steden. Het ijs moet dik genoeg zijn om op te kunnen schaatsen. Daarom kan de Elfstedentocht niet ieder jaar doorgaan. Sterker nog: de laatste tocht werd gereden op 4 januari 1997. Over de hele route moet het ijs namelijk 15 centimeter dik zijn, wil de Elfstedentocht doorgaan. Omdat er veel mensen aan de Elfstedentocht meedoen, moet het ijs heel veilig zijn. 

Cultuur

Zoals al eerder gezegd hebben de Friezen een eigen taal. Het Fries is door de Europese Unie zelfs erkend als officiële taal! Alle plaatsen in Friesland hebben ook een Nederlandse én een Friese naam. Best ingewikkeld, vind je niet? Zo heet de bekende Elfstedentocht in het Fries Alvestêdetocht.