Griekenland

Werkstukken en spreekbeurten

Dat je heerlijk op vakantie kunt in Griekenland, weet je natuurlijk allang. Maar weet je ook waar Grieken hun brood mee verdienen behalve met toerisme? En waarom is de Europese Unie een beetje boos op Griekenland?

Omgeven door zee

Griekenland is vier keer zo groot als Nederland. In het noorden grenst Griekenland aan Albanië, Macedonië en Bulgarije en in het oosten aan Turkije. Het westen grenst aan de Ionische Zee en het zuiden aan de Middellandse Zee. In het oosten scheiden de Egeïsche Zee en de Zee van Marmara Griekenland en Turkije van elkaar. Griekenland is dus omgeven door zeeën. Waar je ook bent in Griekenland, je bent nooit meer dan 96 kilometer bij zee vandaan. De hoofdstad van Griekenland is Athene.

Landschap

Griekenland bestaat voor 80 procent uit heuvels en bergen. De Olympus, in het noorden, is de hoogste berg. Alleen in het midden is Griekenland vrij vlak. De lange kust van Griekenland heeft veel inhammen. De kust bestaat meestal uit rotsen, maar er zijn ook stranden. Er zijn niet veel bossen meer in Griekenland. Veel bossen zijn gekapt voor bouwmateriaal en brandstof en om weidegrond te krijgen. In de hoge berggebieden zijn nog wel oerbossen te vinden.

Landbouw, industrie en toerisme

De Grieken verdienen het meeste geld met landbouw. De boeren hebben kleine bedrijfjes. Griekenland verkoopt wijn, olijven, schapenkaas, granen, tabak en katoen aan andere landen. Het vee bestaat vooral uit schapen en geiten, die niet veel eten nodig hebben. De Griekse industrie is niet erg ontwikkeld. De bedrijven zijn klein. De belangrijkste takken van industrie zijn: textiel, tabak en chemische industrie. Griekenland is een populaire vakantiebestemming. Het toerisme is dan ook een belangrijke bron van inkomsten en levert veel geld op.

Eilanden

Je kent er waarschijnlijk maar een paar, maar wist je dat er heel veel eilanden bij Griekenland horen? Wel 6000! De meeste zijn heel klein en onbewoond. Op 227 eilanden wonen wel mensen. Veel Griekse eilanden zijn een populaire vakantiebestemming. De natuur op de eilanden is heel verschillend. Sommige eilanden zijn mooi begroeid, andere zijn kaal en rotsachtig. Bekende eilanden zijn bijvoorbeeld Kreta, Korfoe, Rhodos, Kos, Zakynthos, Lesbos, Santorini en Kefalonia. Op veel eilanden (en ook in Athene) vind je nog veel overblijfselen uit de oudheid.

Economie

Griekenland hoort bij de Europese Unie (EU) en heeft de euro. Met de Griekse economie gaat het al een aantal jaar niet zo goed. Griekenland heeft veel geld geleend van de andere EU-landen. Er was veel discussie over hoe Griekenland dat terug moet betalen en wat er gebeurt als Griekenland dat niet kan.