IJsland

Werkstukken en spreekbeurten

IJsland is een groot eiland in de Atlantische Oceaan. Het ligt ten westen van Noorwegen en ten noordwesten van het Verenigd Koninkrijk. Weet jij wat de hoofdstad van IJsland is?

Inwoners

IJsland is ongeveer tweeënhalf keer zo groot als Nederland. Toch wonen er maar 365.000 mensen. Dat is ongeveer net zo veel als in de stad Utrecht. De meeste IJslanders, zo’n 200.000, wonen in de hoofdstad Reykjavík. Andere grote steden zijn Kópavogur, Hafnarfjörður en Akureyri.

Koud

De winters in IJsland zijn erg koud. Het kan dan wel -25 graden Celsius worden. Ook in de zomer blijft het koud. Dan wordt het vaak niet warmer dan 13 graden Celsius. Brrrr. Niets voor koukleumen dus!

Geisers

IJsland heeft ook plekken waar het heel warm is. Het land is beroemd om zijn geisers. Dit zijn warme gaten in de aarde, waaruit water komt dat soms heel hoog de lucht in spuit. Dit komt doordat de aardkorst in IJsland heel dun is en het binnenste van de aarde heel heet. Het water is daar dus dichtbij. Als het begint te koken, spuit de stoom omhoog. Op andere plekken wordt het water niet heet, maar juist lekker warm. Daar kun je in zwemmen.

Vulkanen

In IJsland zijn veel vulkanen. Het eiland ligt precies op twee landplaten die uit elkaar schuiven. Daardoor kan er gemakkelijk magma uit de aarde omhoogkomen. In 2010 barstte de vulkaan Eyjafjallajökull uit. Er ontstond toen een grote aswolk, waardoor in heel Europa een paar dagen niet meer gevlogen kon worden. De as van vulkanen is namelijk schadelijk voor vliegtuigmotoren.

Ingólfur Arnarson

Over het algemeen wordt aangenomen dat het Noorse stamhoofd Ingólfur Arnarson de eerste was die zich in IJsland vestigde. Hij kwam aan in 874, samen met zijn vrouw en enkele stamleden. Arnarson stichtte de hoofdstad en noemde deze Reykjavík (Rookbaai). Door de geisers in de omgeving was er namelijk veel ‘rook’. In de hoofdstad staat nu een standbeeld van Arnarson.