India

Werkstukken en spreekbeurten

Wist je dat niet de Verenigde Staten, maar India de grootste filmindustrie ter wereld heeft? Het klinkt als een grapje, maar het bestaat echt: Bollywood.

Landschap

India is een land in Zuid-Azië. Er wonen na China de meeste mensen ter wereld, ruim 1,3 miljard. India is voor het grootste deel een schiereiland dat in het zuiden en westen grenst aan de Indische Oceaan. India heeft een oppervlakte van ruim 3,2 miljoen vierkante kilometer en is daarmee bijna 80 keer zo groot als Nederland. De hoofdstad is New Delhi, maar de grootste stad van het land is Bombay, ook wel Mumbai genoemd. De afstand van het oosten van India naar het westen is 2950 kilometer en van noord naar zuid 3250 kilometer. Door de grootte van het land heeft India veel verschillende weertypes. Er zijn woestijnen waar het 50 graden Celsius kan worden, maar ook berggebieden waar het sneeuwt en -50 graden Celsius is. Het landschap ziet er daardoor overal anders uit. In het noordwesten van India ligt de Thar-woestijn. Omdat het daar bijna nooit regent, groeit er ook bijna niets. Je ziet daar alleen maar zand.

Economie

Er heerst veel armoede in India. Ongeveer een derde van de beroepsbevolking is werkloos. Veel mensen wonen in sloppenwijken in zelfgemaakte huizen van hout en karton. In de steden wonen ook mensen die het wel goed hebben. Er zijn veel informaticabedrijven met hoogopgeleide werknemers in de steden. Sinds 1990 bemoeit de overheid zich minder met de economie, waardoor bedrijven sneller kunnen groeien. Dat werpt zijn vruchten af: de middenklasse is de afgelopen jaren enorm gegroeid.

Bollywood

Waar ook veel geld wordt verdiend, is in 'het Hollywood van India': Bollywood. Het is de grootste filmindustrie ter wereld, gemeten in het aantal geproduceerde films. Bollywood ligt in Bombay. Je kunt dan vast wel raden hoe ze aan de naam komen: het is een samentrekking van Bombay en het bekende Hollywood in Amerika.

Hindoeïsme

Het hindoeïsme is de belangrijkste godsdienst in India. Het geloof is gevormd uit verschillende tradities en heeft niet één bepaalde stichter. Vanaf de negentiende eeuw is hindoeïsme de verzamelnaam voor alle godsdiensten van Indiase oorsprong. Hindoes geloven dat hun lot bepaald is. Ze zijn ingedeeld in vaste groepen die men kasten noemt. Als je tot een hoge kaste behoort, ben je rijk en heb je voorrechten die je niet hebt als je tot een lage kaste behoort. Hindoes accepteren de kaste waarin ze geboren zijn en klagen daar nooit over, omdat ze geloven dat het nu eenmaal hun lot is. Ook geloven ze in reïncarnatie: na de dood opnieuw bestaan in een ander lichaam. Als je goed leeft, kun je na de dood in een hogere kaste terechtkomen. Ben je slecht, pas dan maar op, want dan keer je terug als steen of als slakrop!