Indonesië

Werkstukken en spreekbeurten

Indonesië is de grootste archipel van de wereld. Weet jij wat dat is?

Archipel

Een archipel is een eilandengroep. Indonesië bestaat uit zo'n zeventienduizend eilanden! De grootste eilanden zijn Kalimantan (het Indonesische deel van Borneo), Sumatra, Papua (het Indonesische deel van Nieuw-Guinea), Sulawesi (ook wel Celebes genoemd) en Java. Het grootste deel van de bevolking woont op Java, waar ook de hoofdstad Jakarta ligt.

Klimaat en grondstoffen

Indonesië ligt op en om de evenaar en heeft daardoor een tropisch (regenwoud)klimaat. Kenmerk van dit klimaat is warmte en hoge luchtvochtigheid. Door de heersende moesson (wind die waait in de tropen) is er een droge en een natte periode. Indonesië heeft veel natuurlijke rijkdommen, zoals olie, tin, aardgas, nikkel, hout, bauxiet, koper, kolen, goud en zilver. Dit zijn belangrijke exportproducten voor het land. Net als de landbouwproducten koffie, thee, palmolie, rubber en peper.

Dichtbevolkt

Indonesië is een van de dichtstbevolkte landen van de wereld. Bijvoorbeeld op Java wonen meer dan 145 miljoen mensen, terwijl het maar 3 keer groter is dan Nederland, waar ongeveer 17 miljoen mensen wonen. En op het bekende eiland Bali, dat 8 keer kleiner is dan Nederland, wonen ruim 3 miljoen mensen. Dit komt doordat er op Java veel industrie is en op Bali veel toerisme en veel rijstvelden, wat zorgt voor werkgelegenheid. De overheid probeert de bevolking meer over het land te spreiden.

Godsdiensten

In Indonesië wonen 362 verschillende volken en er worden 250 talen en dialecten gesproken. Het grootste deel van de bevolking is moslim, zo'n 86 procent. Ongeveer 10 procent is christen en 4 procent heeft het boeddhistische of hindoeïstische geloof.

Verenigde Oost-Indische Compagnie

De Nederlandse Verenigde Oost-Indische Compagnie veroverde in de zeventiende eeuw Indonesië en werd er de baas. Het heette toen Nederlands-Indië. Er werden heel veel producten naar Europa gehaald, zoals koffiebonen, suikerriet, kruiden en tabak. De Indonesiërs moesten hard werken voor de Nederlanders. Als ze dit niet deden, werden ze gestraft.

Onafhankelijk

In de Tweede Wereldoorlog veroverde Japan Nederlands-Indië. De Japanners verloren de oorlog en Nederland wilde Indonesië weer terug. Maar Indonesië wilde dat niet. Van 1945 tot 1949 was er oorlog tussen Nederland en Indonesië. Er kwamen in die oorlog 150.000 Indonesiërs om het leven. In 1949 werd Indonesië onafhankelijk.