Israël

Werkstukken en spreekbeurten

Israël is een bijzonder vakantieland. Helaas zijn er ook veel conflicten in het land. Maar waarom hebben de Joden regelmatig ruzie met de Palestijnen?

Midden-Oosten

Israël is een klein land in het Midden-Oosten. De staat Israël grenst aan Libanon, Syrië, Jordanië, Egypte en de Palestijnse gebieden.

Landbouw en biotechnologie

Israël heeft een Middellandse Zeeklimaat. 's Zomers is het er heet en droog en in de winter nat en zacht. Er komen veel landbouwproducten uit Israël, zoals katoen, dadels, nectarines en avocado's. Het land staat bekend om de biotechnologie. Dat betekent het aanpassen van de genetica van organismen, om zo bijvoorbeeld sterkere gewassen te maken.

Toerisme

Israël bestaat voor meer dan de helft uit woestijn. De grootste woestijn ligt in het zuiden en heet Negev. Ondanks de woestijnen is Israël een bijzonder vakantieland. Het ligt aan de Middellandse Zee en er is dus volop zon en strand, maar ook cultuur, historie, religie en een heerlijke Israëlische keuken. De populaire badplaats Eilat grenst aan de Rode Zee, waar je goed kunt duiken. Ook gaan veel toeristen naar de Dode Zee. Dit is eigenlijk een meer. Wat er zo bijzonder aan is, is dat het een zoutpercentage van 33 procent heeft. Daardoor blijf je er moeiteloos op drijven!

Joden

Israël is het enige land ter wereld waar het grootste gedeelte van de bevolking joods is. De officiële taal is het Hebreeuws. Dit is ook de taal van het heilige boek van de joden, de Tenach.

Conflicten

Israël heeft een geschiedenis vol conflicten. Vierduizend jaar geleden woonden er in dit gebied Hebreeërs. Romeinen veroverden het gebied en de Hebreeërs moesten vluchten. Deze voorouders van de Joden kwamen over de hele wereld terecht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen tienduizenden Joden terug naar het land dat inmiddels Palestina heette. Dat gaf problemen met de Palestijnen. Na de Tweede Wereldoorlog werd de staat Israël gesticht. Tijdens de meerdere oorlogen die daarop volgden, werd er land van de Palestijnen ingenomen. Daar waren de Palestijnen het niet mee eens. De opstand van de Palestijnen heet de intifada. Sinds de oprichting van Israël in 1948 is er nog geen vrede geweest tussen Israël en de Arabische wereld.